KONTROVERZNI NASTUP

Lorde otkazala koncert u Izraelu, pa je veleposlanik pozvao na sastanak

 Profimedia, Uppa entertainment
 

Svjetski slavna novozelandska pjevačica Lorde otkazala je svoj nastup u Izraelu, koji je trebala održati u Tel Avivu u svibnju. Na to je reagirao izraelski veleposlanik Itzhak Gerberg koji je odluku nazvao "žalosnom" i pritom kritizirao BDS pokret (Boycott, Divestment, Sanctions) da su pritisnuli Lorde da otkaže nastup.

"Glazba bi trebala ujedinjavati a ne dijeliti i vaš nastup u Izraelu mogao je doprinijeti duhu nade i mira na Bliskom Istoku", poručio je u svom otvorenom pismu objavljenom na Facebooku veleposlanik Gerberg i pozvao pjevačicu na sastanak da razgovaraju o Izraelu i "njegovim postignućima i njegovoj ulozi jedine demokracije na Bliskom Istoku".

BDS već dugo poziva na kulturalni bojkot Izraela, argumentirajući da kada svjetski umjetnici sviraju tamo "pomažu stvoriti lažni dojam da je Izrael 'normalna' zemlja poput bilo koje druge".

Lorde su pozvali pro-palestinski aktivisti na novozelandskom portalu The Spinoff da razmisli o svojem nastupu u Izraelu "koji će biti doživljen kao pružanje potpore politici izraelske vlade, čak i ako ne komentira političku situaciju".

Lorde je potvdila 21. prosinca na Twitteru da postoji protivljenje njenom nastupu i poručila je da "razmatra sve mogućnosti", a na Badnjak je odlučila da otkaže koncert.

Ova pjevačica nije prva koja je otkazala nastup u Izraelu: Lauryn Hill je otkazala 2015. jer nije mogla održati još jedan koncert na palestinskom teritoriju, a Elvis Costello otkazao je 2010. temeljem "instikta i savjesti".

Lorde je poručila da se i dalje nada posjetiti Tel Aviv jednog dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:08