ZAGREBAČKA FILHARMONIJA

MAESTRO DMITRIJ KITAJENKO 'Kombinacijom klasike i moderne glazbe želimo pridobiti mlađu publiku'

 Ronald Goršić / CROPIX

U sezoni 2017./2018. Zagrebačka filharmonija koncerte će i dalje održavati u okviru svojih prepoznatljivih programa Crvenog, Plavog i OFF ciklusa.

Osim koncertima otvorenja sezone maestro Dmitrij Kitajenko ravnat će Zagrebačkom filharmonijom još tri puta, 8. ožujka iduće godine, kada će na pozornicu uz orkestar stati Anna Vinnitskaya na klaviru, te 19. i 20. travnja iduće godine, kada će nastupiti sam s orkestrom.

Mjuzikl

U Crvenom i Plavom ciklusu Filharmonija će, među ostalim, zasvirati i s poznatim violinistom Stefanom Milenkovichem, klavirskom legendom Ivom Pogorelićem, glumicom Maureen Thomas i trombonistom Mariom Šnicekom, a uz Kitajenka i Davida Danzmayera ugostit će i dirigente Gabriela Bebeselea, Antoni Wita, Hanza Grafa i druge. U OFF ciklusu valja istaknuti koncert 6. listopada sa Stjepanom Hauserom, gdje će orkestrom ravnati Elisabeth Fuchs, te postavljanje mjuzikla “Isus Krist superstar” u suradnji s Kazalištem Komedija u ožujku iduće godine.

Izvan redovnih programa Filharmonija će 22. prosinca nastupiti s Oliverom Dragojevićem na humanitarnom koncertu za Rotary klub, organizirat će filharmonijski bal 30. prosinca, svirat će za Zakladu Ana Rukavina uz flautista Emmanuela Pahuda i još niz koncerata, o kojima su detaljne informacije dostupne na njihovim stranicama.

Snimanje CD-a

U planu imaju i izdavanje CD-a sa snimkom koncerata otvorenja nove sezone (1. simfonija Igora Stravinskog u Es-duru, 2. koncert za klavir i orkestar u c-molu Sergeja Rahmanjinova i Boléro Mauricea Ravela) u izdanju diskografske kuće Oehms Classics iz Kölna, s kojom Kitajenko redovito surađuje.

Iako je sam snimio gotovo 300 nosača zvuka, svjestan je da Filharmonija ne dobiva toliko često priliku za snimanje CD-a pa mu je vrlo drago zbog njih, pogotovo jer smatra da je orkestar trenutno u odličnoj formi sa zanimljivom kombinacijom mladih i iskusnih glazbenika. “Moja suradnja sa Zagrebačkom filharmonijom je sada već jako duga i vrlo kvalitetna. Vrlo mi je teško objasniti tu povezanost - glazbenici me pogledaju i ja pogledam njih i dobijemo rezultat.

Nema se tu puno toga reći, nije to priča u stilu Romea i Julije, ono što je potrebno za dobru suradnju su dinamika, balans i pametna riječ dirigenta, iako ni u kojem slučaju on ne smije pričati previše. Treba moći ostvariti kvalitetan kontakt”, objašnjava Kitajenko zašto je baš Zagrebačka filharmonija jedan od njegovih najintenzivnijih i najkonstantnijh suradnika, te nadodaje da o usklađenosti s orkestrom dovoljno govori činjenica da prije koncerta imaju tek nekoliko, maksimalno pet, proba.

Podrška mladima

S orkestrom se ne slaže samo kada su u pitanju izvedbe, već podržava i njihovu politiku kada je riječ o tome da u svoje redove nerijetko dovode mlade glazbenike, a svoj program žele prilagoditi da bi privukli mlađu publiku: “Uvijek sam optimističan kada je riječ o povezanosti mladih ljudi i klasične glazbe. Naravno, mladi će biti zainteresirani samo ako je program raznolik. Njima je nemoguće svirati samo Beethovenove simfonije, mora ih se zainteresirati kombinacijom klasike i nečega modernog”, kaže Kitajenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:58