KONCERT 7. VELJAČE

MANDO DIAO SVIRAJU NA VELESAJMU Povratak 'švedskih rock manekena' u Zagreb

 Profimedia, Zuma Press - Entertaiment
 

Kad su na skandinavskom i internacionalnom glazbenom nebu zasjali albumima “Bring ‘Em In” (2002) i “Hurricane Bar” (2004) Mando Diao, osnovani 1999. godine u švedskom gradiću Borlänge, zvučali su i izgledali kao da je netko odlučio peteročlanu postavu The Beatlesa iz Hamburga s početka 60-ih transponirati u milje rocka 21. stoljeća.

Ubrzo je te “švedske rock manekene”, kako su im od milja tepali i to u pozitivnom svjetlu, magazin The Face proglasio “vrućim od The Strokesa” što se u Europi pokazalo točnim, a uz srodnost s Libertinesima padale su usporedbe i s “ranim danima” Stonesa, Kinksa i Small Facesa, odnosno The Jama i Oasisa.

Ubrzo se pokazalo da Mando Diao rock’n’roll shvaćaju kao najbolju glazbu, a kad su se primakli i soul plesnosti u najvećim hitovima “Dance With Somebody” i “Gloria” s albuma “Give Me Fire” (2009), počele su padati i arene diljem Europe. Zanimljivo, njihov najprodavaniji album u Švedskoj je onaj na švedskom jeziku “Infruset” iz 2012. godine, a tog su ljeta Mando Diao nastupili i na INmusicu .

Sada se vraćaju u Zagreb i to napokon na samostalni nastup, a osim osobnih iskustava s INmusica sigurno im je mnogo lijepih stvari o Zagrebu napričao i vrlo cijenjeni švedski trubač hrvatskog porijekla Goran Kajfeš s kojim su ranije surađivali te sin pijanista Davora Kajfeša, nekoć člana slavnog i uglednog Zagreb Jazz Quarteta koji je 1959. godine osnovao pokojni titan hrvatskog jazza Boško Petrović. U svibnju ove godine Mando Diao izdali su osmi studijski album “Good Times” i započeli novo poglavlje benda, a pred hrvatsku publiku vraćaju se u sklopu europske turneje 7. veljače 2018. godine nastupom u Paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:53