PREDAVANJE & KONCERT

MISTIČNA STRANA ISLAMA Kako je Arieb Azhar u Zagrebu zasvirao irski folk, a povratkom u rodni Pakistan ponovno otkrio sufijsku poeziju

 promo foto
Veliki dio života proveo je u Zagrebu, zainteresirao se za balkansku i romsku glazbu, ali i stari rock te blues i tradicionalnu irsku glazbu što je rezultiralo osnivanjem grupe Shamrock Rovers

Glazbenik i pjesnik iz Pakistana Arieb Azhar (1972. Rawalpindi), odrastao je slušajući klasičnu i folk glazbu, što je utjecalo na njegovo usmjerenje prema etno glazbi. Veliki dio života proveo je u Zagrebu, a svoju karijeru započeo je spontanim nastupima u pubovima nakon kojih su uslijedili i prvi profesionalni nastupi.

Zainteresirao se za balkansku i romsku glazbu, ali i stari američki i britanski rock te blues i tradicionalnu irsku glazbu što je rezultiralo osnivanjem grupe Shamrock Rovers, koja je s s dva snimljena albuma zauzela svoje mjesto na zagrebačkoj alternativnoj sceni.

Azhar se 2005. godine odlučio vratiti svojim korijenima, te odlazi u Pakistan gdje pokreće nove projekte. Nastupao je u Bosni i Hercegovini, Austriji, Njemačkoj, Americi, a osim pakistanske turneje, nastupao je na cijenjenim svjetskim festivalima poput World Performing Arts festivala u Lahoru te Lok Sanjh festivala u Indiji. Na World stageu INmusic festivala nastupio je 2010. godine.

Oduvijek naklonjen mističnoj sufijskoj poeziji i humanističkom sadržaju, Arieb Azhar upravo u tome pronalazi svoj jedinstveni glazbeni izričaj.

U zagrebačkom KIC-u u četvrtak, 5. studenog u 19 sati govorit će o sufizmu i univerzalnoj doktrini ljubavi. Iako se smatra da je sufizam mistična strana islama, sami sufiji smatraju ga njegovom biti. U svom predavanju Arieb će govoriti o osobnom putu u ponovnom otkrivanju sufijske poezije u svojoj domovini, osobito Punjabu zvanom “zemlja pet rijeka”, a nakon predavanja odgovarat će na pitanja iz publike i održati recital sufijske glazbe iz Pakistana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:43