OSTAVŠTINA VIZIONARA

Monografija u povodu 30. obljetnice vrijedne nagrade koja nosi ime Ive Vuljevića

“Ostavština vizionara” naslov je monografije objavljene u povodu tri desetljeća nagrade “Ivo Vuljević” Hrvatske glazbene mladeži.

Jedan od utemeljitelja i prvi predsjednik nekadašnje Muzičke omladine Hrvatske zasluženo je dobio ukoričenu zahvalu svih onih brojnih sudionika glazbenoga pokreta mladih koji od danas tako daleke l954. godine na različite načine poučava i razvija sklonost mladih za glazbu stvarajući generacije ljubitelja, poklonika, sljedbenika i u konačnici laureata nagrade nazvane po svom osnivaču netom što je preminuo l987. godine.

Dvojaka priča

Monografija “Ostavština vizionara” autorice i urednice muzikologinje Erike Krpan dvojaka je priča o njemu i njima, o čovjeku bez kojeg mnogo toga u hrvatskoj glazbi bivše države ne bi bilo, kao i o dosadašnjim dobitnicima od kojih su mnogi postali velika svjetska imena.

Ivo Vuljević u dugoj je karijeri bio i među utemeljiteljima nekad znamenitog Komornog orkestra Radio Zagreba, i danas slavnih Zagrebačkih solista, direktor opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u njezinu do danas najplodnijem razdoblju, direktor ansambla Lado, jedan od pokretača Muzičkog biennala Zagreb, prvi ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski..., uvijek ispred vremena, uvijek duboko posvećen svemu što je činilo okosnicu zagrebačkog glazbenog života.

Od Vlatkovića do Ljubasa

A u njemu su mladi imali posebno mjesto, o čemu danas svjedoče brojna imena dobitnika Vuljevićeve nagrade: od prvog Radovana Vlatkovića, Monike Leskovar, Martine Filjak, Renate Pokupić, Katarine Krpan, Valentine Fijačko, Matije Dedića, Tomislava Mužeka, Petrita Çekua, do najmlađih Luke Šuljića i Ivana Krpana... Doista, bila je to i ostaje ponajbolja glazbena reprezentacija mladih hrvatskih glazbenika kojoj se, kako je objavio današnji predsjednik Hrvatske glazbene mladeži Tonči Bilić, u ovoj godini pridružuje violinist Luka Ljubas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:11