VEČERAS U LISINSKOM

Najbolji svjetski udaraljkaš Colin Currie nastupa sa Zagrebačkom filharmonijom

Colin Currie
 YouTube
 

ZAGREB - Poseban gost koncerta Zagrebačke filharmonije u petak, 26. listopada bit će Colin Currie, slavljen kao najbolji i nesumnjivo najodvažniji svjetski udaraljkaš današnjice, koji će se pridružiti orkestru u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u izvođenju djela Berislava Šipuša, Jamesa MacMillana i Gustava Mahlera.

Kako se ističe u najavi, riječ je o drugom koncertu Plavog ciklusa koncertne sezone 2018./2019. najvećeg hrvatskog orkestra, na kojemu je Currie najavljen kao poseban gost, umjetnik na svom kreativnom vrhuncu, bilo kao solist, bilo kao komorni glazbenik.

"Slavljen kao 'najbolji i nesumnjivo najodvažniji svjetski udaraljkaš danas' (Spectator), kao promotor suvremene glazbe, i to najboljeg od onog što nova glazba trenutno nudi, Currie je omiljeni solist brojnih vrhunskih kompozitora, a stalno nastupa s vodećim svjetskim orkestrima i dirigentima", stoji u najavi.

Posvećenost Currieja originalno naručenim kompozicijama i stvaranju uopće prepoznalo je i Kraljevsko filharmonijsko društvo (Royal Philharmonic Society) koje mu je 2015. godine dodijelilo uglednu nagradu za najboljeg instrumentalistu (Instrumentalist Award).

Prije koncerta u predvorju Velike dvorane održat će se "predkoncertni razgovor" s Berislavom Šipušom i Colinom Curriem, prilikom kojeg će ugledni gosti podijeliti s publikom svoj umjetnički doživljaj koncerta sa Zagrebačkom filharmonijom.

Koncertom će ravnati maestro David Danzmayr, s repertoarom djela hrvatskog skladatelja Berislava Šipuša : E sarai sola sul lago, za simfonijski orkestar; Jamesa MacMillana: Veni, veni, Emmanuel, za udaraljke i orkestar, te Gustava Mahlera : 4. simfonija u G-duru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:29