NOVA PREDSJEDNICA

NAKON DRAME OKO DOSADAŠNJEG RAVNATELJA, ROMANA MATANOVAC VUČKOVIĆ U RAZGOVORU ZA JUTARNJI: Dolazi novo doba za Hrvatski glazbeni zavod

Ronald Goršić / CROPIX

Romana Matanovac Vučković nedavno je većinom glasova članova Skupštine odabrana za novu predsjednicu Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ).

Trenutno svoju dužnost ne obnaša, nego čeka da se novo vodstvo HGZ-a upiše u Registar udruga. Očekuje da će se to uskoro dogoditi te da će preuzeti upravljanje zavodom. Kad se to dogodi, onda će i službeno postati prva žena koja je na čelu tog zavoda od njegova osnutka 1827. godine.

Potpuno aktiviranje 

- Dolazi, nadam se, novo vrijeme za zavod. To što je žena na čelu jedne takve povijesno važne institucije pokazuje da žene itekako mogu preuzimati odgovorne dužnosti i u kriznim situacijama, kakva je ova. To je prvi korak koji treba napraviti: riješiti krizu upravljanja, a nakon toga i onu financijsku - najavljuje Romana Matanovac Vučković. Kaže kako ni njoj, ni članovima novoizabranog ravnateljstva, nije poznata točna financijska situacija u zavodu. Premda su se raspitivali kod bivših članova tog tijela, nisu uspjeli mnogo toga doznati, jer ni oni nisu imali te podatke. Nisu im bili dostupni, pojašnjava. No, sigurno je kako financijski problemi postoje: počeli su se gomilati prije četiri godine, kada se Muzička akademija iselila iz prostora u Gundulićevoj ulici. Kako je vrijeme prolazilo, situacija se samo pogoršavala.

- Planiram, zajedno s novim ravnateljstvom, zavod urediti na načelima samoodrživog sustava koji će imati vidljivu i važnu ulogu u glazbenom, kulturnom i društvenom životu grada i države. Nakon faze stabilizacije, zavod će se maksimalno aktivirati u produkcijskom i sadržajnom smislu. Nastojat će ga uključiti u dio turističke ponude, ostvariti partnerske odnose s glazbenim i drugim umjetničkim ustanovama i organizacijama, kao i uopće pružiti gradu bogatiji glazbeni i kulturni život.

Evo, sad je Advent, mnoge su institucije i organizacije uključene u adventske programe i meni je jako žao što HGZ nije vidljiviji među njima, a mogao bi i trebao biti - kaže Matanovac Vučković i kaže kako poziva sve one koji su do sada surađivali sa zavodom da nastave to raditi, kao i da im se jave svi oni koji imaju ideje za neke nove suradnje i projekte. Svakako planiraju raditi s brojnim udrugama i ustanovama s kojima imaju zajedničke ciljeve, a ideja je da zavod bude vidljiviji nego do sad. Treba uključiti sve: od djece vrtićke dobi, pa do odraslih gledatelja. I ne samo privući, nego odgajati gledatelje. Premda je u cilju biti samoodrživi, jedno je jasno: na siromašnima se neće zarađivati. Pronaći će se načina ponuditi besplatne sadržaje za djecu i mlade iz obitelji s manjim financijskih mogućnostima, dodaje.

Održivost sustava

 - Mi ćemo sigurno i dalje iznajmljivati prekrasne dvorane i druge prostore, ali nećemo postati hotel. Ciljevi našeg djelovanja su u funkciji glazbe, kulture i umjetnosti. Mi smo udruga građana, a ne profitna organizacija, pa nam cilj nije ostvarenje profita, već održivost sustava u smislu hladnog pogona i programa  - ističe Matanovac Vučković i kaže kako je još uvijek rano govoriti o konkretnim programima koji će se provoditi, no sasvim je sigurno da će se mnogo toga događati, kaže. Najavljuje da će zavod od sada biti puno aktivniji u prijavama na projekte, kako na gradskoj i državnoj razini, tako će nastojati povući sredstva i iz europskih fondova.

Dodaje i kako zaista nije planirala biti ravnateljica zavoda. Predaje na Pravnom fakultetu, Muzičkoj akademiji te na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Bila je zamjenica ravnatelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo i predsjednica Vijeća stručnjaka za naknade u području autorskog i srodnih prava. Europska patentna zastupnica postala je 2008. godine. Diplomirala je i na Muzičkoj akademiji, gdje je stekla zvanje akademski glazbenik gitarist i profesor gitare. Usavršavala se na Sveučilištu za glazbu i dramske umjetnosti Mozarteum u Salzburgu. Od 1. srpnja ove godine posebna je savjetnica ministrice kulture. Osim toga bavi se znanstvenim radom, tako da je joj je ovo samo još jedan dodatni posao. I to nije plaćen, podsjeća nas.

Društvena uloga

- Kandidirala sam se jer mislim da svi mi nastavnici na Sveučilištu imamo i društvenu ulogu. Shvatila sam da je nastupio trenutak kada mogu pridonijeti tome da situacija u zavodu bude bolja. Kolege glazbenici su mi predložili da se aktiviram na ovaj način jer su smatrali da imam široka znanja i iskustvo, te da sam ja prava osoba za ovaj posao. Na kraju krajeva, ja sam u tom prostoru studirala, ta me zgrada veže za mladost i imam mnoge prekrasne uspomene vezane za nju.

Zato nikako ne želim dozvoliti da propadne - odlučna je Matanovac Vučković i dodaje kako je svjesna činjenice kako je dosadašnji ravnatelj Niko Đurić najavio razne korake koje poduzima kako bi ostao na čelu HGZ-a, no pojašnjava kako u njegovim najavama ne vidi ništa pravno ozbiljno. Pojašnjava i kako on za sada odbija bilo kakvu komunikaciju s njom osobno i s novim vodstvom, te da sebe i dalje smatra njegovim ravnateljem.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo