POBJEDNICA GRAMMYJA ADELE

NEOČEKIVANI APSOLUTNI TRIJUMF BRITANSKE POP DIVE 'Ponosna sam i zahvalna, ali umjetnica mojeg života je Beyoncé. Ona je naše svjetlo'

 REUTERS

Britanska kraljica emotivnog i senzibilnog popa, 28-godišnja Adele, sa pet osvojenih nagrada apsolutno je dominirala na ovogodišnjoj, 59. po redu, dodjeli nagrade Grammy, koja je održana u nedjelju navečer.

Najprestižnije glazbeno priznanje Adele je albumom “25” i pjesmom “Hello” osvojila u svim kategorijama u kojima je bila nominirana, a to su nagrade za singl godine, album godine, snimku godine, najbolji solo pop performans i najbolji pop vokalni album.

Glavna konkurencija

Osvajanjem zlatnih gramofonskih kipića ušla je u povijest kao jedina pjevačica koja je uspjela dva puta osvojiti tri najvažnije nagrade – za singl, snimku i album godine (prvi trijumf je imala 2012. godine, kada joj je nagrađen album “21” i singl “Rolling in the Deep”).

Može se reći da je Adelina apsolutna pobjeda bila relativno neočekivana, uzevši u obzir činjenicu da je, nakon objave ovogodišnjih nominacija, lupa javnosti bila uperena prema drugoj glazbenoj divi, Beyoncé, čijih je čak devet nominacija postavilo vrlo visoka očekivanja. Unatoč brojčanoj prevlasti latino pjevačice, ali i raznim špekulacijama o tome kako bi njezina pobjeda bila dobra za publicitet Grammyja, koje se često kritiziralo kao nagradu koju rijetko dobivaju glazbenici crne rase, pretpostavljalo se da će se borba za glavne kategorije biti upravo između dvije podjednako moćne i uspješne glazbene heroine. Beyoncé je, na kraju, osvojila samo dva nešto manje prestižna priznanja; ono za najbolji glazbeni video za pjesmu “Formation” te za najbolji suvremeni album, kojim je proglašen njezin “Lemonade”. Kako se čini, prilično konzervativnoj komisiji Grammyja Beyoncéin “Lemonade” ipak je bio prevelik odmak od onoga što se od nje naviklo čuti; iako njezin tradicionalni i prepoznatljivi r&b i dalje prevladava, odvažila se više eksperimentirati s drugim žanrovima, pa je suradnjama s Kendrickom Lamarom, Jamesom Blakeom, Jackom Whiteom i The Weekndom na “Lemonade” unijela dašak reggaea, bluesa, soula, elektronike, rocka, pa čak i gospela.

Formula uspjeha

S druge strane, na trećem Adeleinom studijskom albumu “25” upotrijebljena je već provjerena formula za uspjeh; kombinacija njezina snažna glasa i nježnog soula, na kojoj se najviše istaknula melodična balada “Hello”, koja se opet pokazala uspješnom.

Unatoč tome što su na dodjeli nagrada bile postavljene u rivalske pozicije, pjevačice su jedna prema drugoj pokazale iznimnu naklonost. Adele je tako u svojem emotivnom govoru istaknula da smatra da je Beyoncé zaslužila nagrade više od nje same: - Jednostavno ne mogu prihvatiti ovu nagradu. Vrlo sam ponizna i zahvalna, ali umjetnica mojeg života je Beyoncé. ‘Lemonade’ je za mene monumentalna kreacija, toliko dobro promišljen, predivan album koji doista otkriva dušu i koji nam je pokazao drugu stranu Beyoncé, koja se ne može uvijek vidjeti. A mi to cijenimo.

Počast Georgeu Michaelu

U drugome dijelu govora glazbenoj se kolegici i izravno obratila, osvrnuvši se ne samo na njezin glazbeni, nego i puno širi utjecaj: - Svi umjetnici ovdje te obožavaju. Ti si naše svjetlo. Osnažuješ mene, moje prijatelje i moje crne prijatelje. Tjeraš ih da se zauzmu za sebe. Volim te oduvijek i voljet ću te zauvijek.

Osim odavanja priznanja Beyon­cé, Adele je odala počast i nedavno preminulom Georgeu Michaelu izvedbom njegove pjesme “Fast Love”. Za pjesmu je Adele odabrala elegantnu crnu haljinu, a izvela ju je uz pratnju orkestra i projekciju fotografija preminulog umjetnika. Ubrzo nakon što je počela pjevati, Adele je zbog tehničkih problema zastala te, uz psovku i kasniju ispriku za nju, zatražila od producenata da joj daju priliku da ponovno počne svoju izvedbu. - Jako mi je žao, ali ovo zbog njega doista ne smijem zabrljati - spontano je rekla te pokupila ovacije publike.

Kada je riječ o drugim izvedbama pjesama, Beyoncé je trijumfirala svojim devetominutnim performansom, koji je logistički i ambicijom bio najkompleksniji nastup ove godine. Njezina izvedba “Love Drough” i “Sandcastles” bio joj je prvi nastup otkada je prije nešto više od dva tjedna objavila da iščekuje blizance, koji je bio obilježen gomilom cvijeća, nekoliko desetaka plesača, zlatnim, kraljevskim outfitom i egzibicionističkim nagibima na stolici tijekom izvedbe.

Ovogodišnju je dodjelu obilježio i nastup Katy Perry, koja je pokazala svoje manje uobičajeno izdanje političke aktivistice. Nastupila je u odijelu koje podsjeća na ona kak­va nosi Hillary Clinton, koju je Perry otvoreno podržavala u njezinoj kampanji. Na ruci je imala narukvicu s natpisom “PERSIST” (Ustraj!), a nastup je završila sa ogromnim natpisom “We the people” u pozadini te poručila: “No hate!”

Prvi Bowiejevi Grammyji

Posebne emocije izazvala je i posthumna dodjela pet nagrada Davidu Bowieju za “Blackstar”, a radi se o prvim Grammyjima u glazbenim kategorijama koje je pjevač ikada osvojio. Baš poput Adele, proglašen je najboljim u svim kategorijama u kojima je bio nominiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:33