FESTIVAL NA KOJEM SVI ŽELE SVIRATI

NIKAD JAČI DIAPASON Bezvremenski skladatelji s francuskim i njemačkim pečatom i pomno birane partiture iz zlatne hrvatske glazbene baštine

Petra Gilming, Lana Adamović i Ana Benić
 

Festival klasične glazbe Diapason, koji je od 2011. godine, kada je uspješno porinut u nemirne vode domaće kulturne scene, tijekom sedmogodišnje "plovidbe" okupio više od 50 eminentnih izvođača koji su iz godine u godinu publici bezrezervno dali nadahnut glazbeni doživljaj za pamćenje. Festival će od 15. do 17. studenom u Hrvatskom glazbenom zavodu doživjeti svoje osmo izdanje, uz plejadu 19 veličanstvenih, redom najjačih recentnih imena iz riznice klasične glazbe koje Hrvatska u ovom trenutku može ponuditi, a ovjenčani su kritičarskim lovorikama i brojnim priznanjima.

Festival, na kojem svi s razlogom žele svirati, donosi uspješnice komorne glazbe u originalu, i to u bojama bezvremenskih skladatelja s francuskim i njemačkim pečatom, prije svega Roberta Schumanna, Ive Mačeka, Claudea Debussyja, Felixa Mendelsohna, Gabriela Faurea, Francisa Polenca i Cesara Francka.

Ovaj festival jedinstven je po tome što jednom godišnje na jednom mjestu okuplja vrhunske glazbenike koji gore od želje da zajedno muziciraju, uz raskošan repertoar remek-djela komorne glazbe i pomno birane partiture iz zlatne hrvatske glazbene baštine, kao i poneko iznenađenje koje se prvi put može čuti u našim dvoranama.

Srđan Filip Čaldarović

Umjetnički voditelji festivala Davorin Brozić, prvi klarinetist orkestra HNK, te profesor klarineta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Srđan Filip Čaldarović, pijanist i profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, odabrali su svoju "zlatnu reprezentaciju" izvođača: Lana Adamović, Latica Anić, Val Bakrač, Ana Benić, Lucija Brnadić, Srđan Filip Čaldarović, Marko Genero, Petra Gilming, Dario Golčić, Marco Graziani, Mihovil Karuza, Saki Kodama, Petar Križanić, Mia Miljković Đuzel, Ivan Novinc, Hana Paraušić, Nina Patarčec, Branimir Pustički i Krešimir Petar Pustički.

Val Bakrač

Tri vrhunska koncerta od četvrtka do subote s početkom u 20 sati nude se po povoljnoj cijeni ulaznica od 40 kuna, te 20 za umirovljenike, studente, učenike i grupe, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:41