TVORNICA KULTURE

'NOVI PRIMITIVIZAM ZA POĆETNIKE' Izložba ikonografije sarajevskog punk-rock pokreta

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 24.02.2014. u 10:12

Zabranjeno pušenje je bilo dio jedinstvenog punk-rock pokreta nastalog u Sarajevu, baziranog na garage rocku, s folk utjecajima i sarajevskim urbanim feelingom. Pokret je nazvan Novi primitivizam, a obuhvatio je imena kao što su Plavi Orkestar, Elvis J. Kurtović, te kultnu Top listu nadrealista

Legendarno Zabranjeno pušenje održat će 22. ožujka u Velikom pogonu zagrebačke Tvornice kulture koncertnu promociju novog albuma “Radovi na cesti" i proslaviti 30 godina karijere. Ususret nastupu u Tvornici će od ponedjeljka 3. ožujka od 13 sati biti postavljena izložba "Novi primitivizam za poćetnike" koja je već obišla mnoge gradove u regiji.

Izložba je u početku imala pedesetak eksponata, ali zbog velikog doprinosa fanova grupe, koji su odlučili podijeliti svoju arhivu, njihov broj je veći od 100. Tako će se, između ostalog, moći vidjeti tranzistor babe Atifa, volan autobusa koji su provozali Pišonja i Žuga, Amilin kućni ogrtač, portret doktora Džemidžića, prvu gitaru Seje Sexona i još mnogo toga. Izložba će biti postavljena do 23. ožujka, a ulaz je slobodan.

Dok je ostatak glazbene scene bivše Jugoslavije pratio trendove Europe, Zabranjeno pušenje je bilo dio jedinstvenog punk-rock pokreta nastalog u Sarajevu, baziranog na jednostavnom garage rocku, s folk utjecajima i sarajevskim urbanim feelingom. Pokret je nazvan Novi primitivizam, a obuhvatio je imena kao što su Plavi Orkestar, Elvis J. Kurtović, te kultnu Top listu nadrealista.

Krajem 1983. godine skupina klinaca koji su zajedno išli u sarajevsku II gimnaziju i dijelili istu, danas već legendarnu, Ulicu Fuada Midžića u kvartu Koševo, započela je snimanje svog prvog albuma. Tada nitko nije mogao pretpostaviti da će "Das ist Walter" postati jedan od antologijskih albuma kad je riječ o ex-YU sceni, a Zabranjeno pušenje jedan od najpopularnijih bendova. Zaredali su se hitovi "Dok čekaš sabah sa šejtanom", "Balada o Pišonji i Žugi", "Hadžija ili bos", "Manijak", "Posljednja oaza (U lošoj formi sam)", "Guzonjin sin", "Možeš imat' moje tijelo", "Yugo 45", "Lijepa Alma" ili pak "Karabaja".

Tri desetljeća kasnije, deseti studijski album pod nazivom "Radovi na cesti", te odličan prijem prva dva singla - "Boško i Admira" i "Ti voliš sapunice" - potvrdili su da je Zabranjeno pušenje i dalje jedan od nezaobilaznih bendova regionalne scene.

Album "Radovi na cesti" moguće je besplatno skinuti na službenoj web stranici grupe.

Izdvajamo