IMALA JE 70 GODINA

ODLAZAK VELIKE PJEVAČICE Nakon kratke i teške bolesti preminula Ljupka Dimitrovska

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.10.2016. u 16:49

Zagreb, 270109.
U restoranu Plato u zagrebackom Kaptol centru predstavljen je novi
Barbara Šarić / CROPIX

Ljupka Dimitrovska

Poznata hrvatsko-makedonska pjevačica Ljupka Dimitrovska preminula je u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima nakon kratke i teške bolesti u 71. godini života, izvijestila je u utorak Hrvatska glazbena unija.

Ljupka Dimitrovska Kalogjera rođena je 1946. godine u Skopju. Bila je velikan zabavne glazbe i šlagera, a vrh svoje popularnosti dosegnula je 70-ih i 80-ih godina. Jedna od omiljenih pjevačica ne samo na prostoru bivše Jugoslavije već i šire, i supruga pokojnog skladatelja Nikice Kalogjere, prvi je album objavila 1975. godine, a slijedila je duga i uspješna karijera te brojni hitovi.

Veliku većinu njezinih hitova napisao joj je upravo Nikica Kalogjera s kojim se vjenčala 1968. godine. Među njezinim najvećim hitovima su pjesme 'Ćibu, ćiba', 'Ta tvoja barka mala' 'Ja ga hoću, a on mene neće', 'Godine nisu važne', 'Nema više ljubavi'.

Veliki dio svojih nacionalnih i internacionalnih hitova ostvarila je u duetu s Ivicom Šerfezijem za kojeg je prije nekoliko godina rekla: ‘Bili smo vrlo slični glasovno i karakterno’, a dodala je i da godinama izbjegava medije jer joj je to previše stresno.

Upravo je kao izvođačica šlagera postigla najzapaženije uspjehe te osvojila brojne prestižne nagrade i priznanja na međunarodnim festivalima. Kao umjetnica se afirmirala, ne samo na prostoru bivše Jugoslavije, već i u inozemstvu: u Istočnoj Njemačkoj, Čehoslovačkoj, Grčkoj, Francuskoj i mnogim drugim zemljama.

Ljupka je osim po nježnom vokalu bila poznata i po svojoj frizuri. Imala je guste šiške koje su uokvirivale njeno ljupko lice.

Dimitrovska je sudjelovala na Jugoviziji 1970. s pjesmom ‘Bay, bay’ s kojom je osvojila 6. mjesto. Do svoje smrti, živjela je i radila u Zagrebu. Posljednji ispraćaj bit će u uskom krugu obitelji.

 

Izdvajamo