PRIVATNI NASTUP

OLIVEROVI KONCERTI BILI SU NEZABORAVNI, ALI U LEGENDU JE UŠAO ONAJ NAJSKUPLJI Imućni Rus dao mu je vrećicu punu novca da mu otpjeva samo jednu pjesmu

 Martina Cvek / CROPIX

Nebrojeni su koncerti koje je tijekom duge karijere održao Oliver Dragojević, koji je u nedjelju nakon teške bolesti preminuo u dobi od 70 godina, ali u ljeto 2005. godine održao je svoj najskuplji koncert u životu.

O tome u biografiji 'Splitska dica - od zidića do vječnosti' piše novinar i glazbeni kritičar Zlatko Gall, a u nastavku prenosimo tu zanimljivu crticu iz Oliverova života.

Ljeto 2005. uglavnom su pojela snimanja albuma "Vridilo je“ i Oliverovi česti boravci u Zagrebu. Velolučki izleti, kupanja, odlasci na ribe, balotavanja i kartanja s prijateljima bili su svedeni na minimom. Ipak, ljeto 2005. Oliver bi mogao pamtiti ne samo po radu nego i po najčudnijem, ali i najprofitabilnijem nastupu karijere. Dakako, ako je priča o kojoj se šuškalo među poznanicima, doista točna.

Stotine anegdota i legendi koje su se plele oko Olivera nikada naime nisu bile ni potvrđene ni energično opovrgnute. Mnoge od njih vezane su uz ribarske dogodovštine, urnebesne avanture s Dupinima na gažama i putovanjima ili pak s Humanim zvijezdama. Ipak, među njima se ističe priča o ruskom milijunašu koji je u ljeto 2005. za svojega redovitog boravka jahtom na Hvaru, zaželio da mu na njoj Oliver zapjeva "Oprosti mi, pape“. Navodno, njegov pokojni otac s kojim je bio iznimno povezan, volio je upravo tu pjesmu. Milijunaš je cimnuo veze, tražio Oliverove poznanike i, poput Roberta Redforda u "Nemoralnoj ponudi“, dao ponudu koja se ne može odbiti. Oliveru je za pjevanje "Pape“ na jahti ponudio – pedeset tisuća eura. Oliver i Vesna su - nastavlja se priča – na Hvar stigli iz Vele Luke svojim brodom, Oliver je uredno odradio najkraću i najskuplju gažu u karijeri, a na upit kako je bilo kod rastrošnog Rusa, duhovito je odgovorio da je i on bio "veoma galantan“, jer otpjevao mu je dvostruko duži program negoli je bilo dogovoreno i plaćeno: čak dvije pjesme! Svjedoci se kunu da je na povratku na Oliverov brod najlonska vrećica s pedeset tisuća eura čak nakratko završila u moru, no priča o Rusu i gaži od jedne pjesme nikada nisu službeno potvrdili njezini glavni akteri. Zacijelo i zbog poreza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:46