SUKOB INTERESA?

'ON NE SMIJE BITI MINISTAR!' Organizatori rock koncerata otkrivaju zašto su protiv Šipuša

Vlastitim projektima Šipuš je u 2015. dodijelio čak 30% javnih sredstava za glazbu, odnosno 2,4 milijuna kuna, dok mu je gradski Ured za kulturu na čelu s Tedijem Lušetićem dodijelio još dodatnih 1,25 milijuna kuna, ističe Udruga koncertnih promotora

ZAGREB - Udruga Promo, koja okuplja organizatore suvremene autorske rock i pop glazbe, ustvrdila je u srijedu da zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš ne smije postati novi ministar kulture, tvrdeći da je vlastitim projektima u 2015. dodijelio čak 30 posto javnih sredstava za glazbu, odnosno 2,4 milijuna kuna i da mu je gradski Ured za kulturu dodijelio dodatnih 1,2 milijuna kuna.

Udruga koncertnih promotora ranije je zatražila da se smijeni Šipuša i zamjenika pročelnika gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedija Lušetića, smatrajući ih najodgovornijima za "skandalozne" rezultate dodjele državnih i gradskih javnih sredstava u području glazbene umjetnosti za 2015., prema kojima rock glazba nije dobila ni jednu kunu.

Udruga je pritom ustvrdila da Šipuš i Lušetić putem vijeća za glazbu koje su imenovali štite uski klasičarski interes, navodeći kako se u ta vijeća imenuju isključivo osobe koje se bave reproduktivnom klasičnom glazbom i eventualno jazzom.

Promotori rock glazbe tvrde da se iz sustava javnog financiranja u potpunosti isključuje rock glazbu sa svim modernim izvedenicama, zbog čega traže i raspuštanje vijeća za glazbu iza čijih savjetodavnih odluka, kako kažu, Šipuš i Lušetić kriju privatne interese.

Pozivajući se na istraživanje glazbenih potreba i preferencija, Promo navodi da 80 posto građana Zagreba i Hrvatske želi koncerte suvremene autorske glazbe dok ih je 20 posto pokazalo interes za koncerte klasične i jazz glazbe.

Udruga Promo ustvrdila je da Šipuš ne smije postati novi ministar kulture, nakon što ga se u medijima počelo spominjati kao mogućeg nasljednika Andreje Zlatar Violić koja je danas podnijela ostavku na dužnost ministrice kulture.

Od javnog interesa je za istaknuti, kažu u udruzi Promo, da su Ministarstvo kulture i gradski Ured za kulturu putem vijeća za glazbu raspodijelila milijunska sredstva organizacijama i manifestacijama kojima je Šipuš bio na čelu sve do preuzimanja funkcije zamjenika ministrice te s kojima nastavlja biti intenzivno povezan - Muzički biennale Zagreb, Ansambl Cantus kao projekt Cantus d.o.o., Osorske glazbene večeri i Hrvatska glazbena mladež.

Promo navodi da su to podaci iz službene biografije Šipuša objavljene na stranicama Ministarstva kulture.

Promo: Šipuš počinio puno veći prekršaj od kreditiranja s kartice ministarstva

Smatraju da je način na koji je Šipuš podijelio javne novce namijenjene za glazbu puno veći prekršaj i zlouporaba ovlasti od beskamatnog kreditiranja s kartice ministartsva zbog čega je ministrica Zlatar Violić podnijela ostavku.

Ističu pritom da je Ministarstvo kulture putem vijeća za glazbu, koje je imenovao Šipuš, dodijelilo organizacijama i manifestacijama s kojima je Šipuš intenzivno povezan ukupno 2,440.000 kuna javnih sredstava, što je 30,5 posto ukupnih programskih sredstva koje je Ministratsvo kulture odvojilo za javne potrebe u glazbi i glazbeno-scenskim umjentostima u 2015.

Udruga Promo navodi da je tim organizacijama i manifestacijima, gradsku ured za kulturu dodijelio još 1,245.000 kuna, odnosno 25 posto ukupnog budžeta za nezavisne produkcije u glazbi u Zagrebu.

"Iz ovih brojki je potpuno jasno zašto Šipuš ne može i neće odgovoriti na temeljno pitanje ove inicijative i zašto pod svaku cijenu želi zadržati postojeće stanje stvari. Radi se o najočitijem sukobu interesa koji je za demokratsko društvo nedopustiv", priopćila je Udruga Promo koja od premijera Zorana Milanovića (SDP) i potpredsjednice Vlade Pusić (HNS) izuzmu Šipuša iz svih kalkulacija za novog ministra kulture te ga smijene s mjesta zamjenika novog ministra ili ministrice.

"Ako SDP i HNS ipak imenuju Šipuša, biti će to žalosna poruka da se klijentelizam, sukob interesa, uzurpacija javnog novca i potpuna neogovornost prema javnom interesu u ovoj zemlji nagrađuje", zaključuje udruga Promo.

Šipuš nije bio dostupan za komentar tih tvrdnji.

Predstavnici udruge Promo (Vedran Metelko)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:33