LEGENDARNI ŠANSONIJER

OTIŠAO JE MILJENIK ZAGREBAČKE PUBLIKE ZVONKO ŠPIŠIĆ 'Zlatni trešnjevački dečko' bio je prvi po broju izvedenih pjesama na brojnim festivalima

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 17.05.2017. u 10:01

split 06.07.2007.
splitski festival 2007
Joško Ponos / CROPIX

Jedan od omiljenih pjesnika Zagreba, velikan hrvatske šansone, ‘zlatni trešnjevački dečko’ Zvonko Špišić umro je u Zagrebu nakon duge bolesti sa 80 godina, javio je portal Ravno do dna, a vijest je potvrdilo i Hrvatsko društvo skladatelja na svojoj službenoj Facebook stranici.

'Zadužio je Društvo na mnoge načine, od autorskog rada do uspješnih angažmana u HDS-u. Od 1979. do 1980. bio je potpredsjednik, od 1980. do 1984. predsjednik, te od 1984. do 1988. godine tajnik Hrvatskog društva skladatelja. Direktor Zagrebačkog festivala bio je 1980., 1981. i 1987. godine. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja - ali najtrajnije od svega, iza njega ostaju njegove pjesme. Više informacija o ispraćaju g. Špišića objavit ćemo uskoro', napisali su.

Rođen je u Zagrebu 26. veljače 1937. godine, a glazbom se bavi od dvadesete. Skladao je, pisao tekstove, radio aranžmane, a za svoj rad primio je šezdesetak domaćih i inozemnih nagrada i priznanja.

Špišić je prvi po broju izvedenih pjesama i nagrada na festivalima u Zagrebu i Krapini, a donedavno treći po broju nagrada u Splitu. Bio je aktivan u Hrvatskom društvu skladatelja i nekoliko je godina radio kao direktor zagrebačkog festivala zabavne glazbe.

Premda je to manje poznato, bavio se i likovnom umjetnošću i priredio je 18 samostalnih i veliki broj skupnih izložbi. Izdao je tri knjige tekstova svojih pjesama, od kojih mnoge spadaju u antologiju hrvatske lirike. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića i Odličjem Hrvatskog pletera, te Spomenicom domovinske zahvalnosti.

Posebno mjestio u njegovom opusu zauzimaju pjesme vezane uz Zagreb, ‘Trešnjevačka balada’, ‘Zagrebečke španciracije’, ‘Zagrebačko ljeto’, ‘Zakaj volim Zagreb’, ‘Od Selske do vječnosti’ itd. One su danas jedno od najljepših svjedočanstava jednog vremena čiji je Zvonko Špišić neizostavan dio. 

 

Pisao je i mnoge pjesme koje su izvođene na drugim festivalima, a njegova i Slamnigova ‘Barbara’ ‘širokog boka’ smatra se antologijskom. Nezaboravna je i njegova pjesma ‘Milioner’, koju je i Tarik Filipović zapjevao u kvizu ‘Milijunaš’ Miri Bićanić nakon što je točno odgovorila na posljednje pitanje i osvojila milijun kuna. Tijekom 40 estradnih godina objavio je 370 skladbi. Neke je otpjevao, za neke je napisao glazbu i tekst, neke je napisao za sebe, a većinu za druga velika imena, poput Vice Vukova i Radojke Šverko.

 

Prije pet godina je u razgovoru za magazin Gloria rekao da je prestao nastupati još 1999., no njegovi su se albumi i dalje prodavali. Vrijeme je provodio u svom domu na Trešnjevci u društvu prijatelja i kćeri blizanki, a najveće veselje su mu, rekao je tad, unuci.

– Davno sam donio odluku da neću pisati autobiografiju, iako “štofa” imam na pretek. Životopis podrazumijeva pisanje istine, a u tom slučaju netko bi grdno “nadrapao”, jer to jednostavno tako biva. Ne može se svima ugoditi. S druge strane, ako bih “gladio” istinu, odnosno lagao, pisanje nema smisla, jer to onda ne bi bila biografija nego fikcija. Kojoj nisam sklon. Zato ću sve što sam proživio i doživio sačuvati ­u svom sjećanju – zaključio je Zvonko Špišić.

 

Izdvajamo