GODINA KULTURE AUSTRIJA-HRVATSKA

OVACIJE U BEČU Uspješan koncert Zagrebačke filharmonije u kultnom Konzerthausu pod ravnanjem kineskog dirigenta Muhai Tanga

Konzerthaus u Beču

BEČ - Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem kineskog dirigenta Muhai Tanga s austrijsko-ruskom pijanisticom Lisom Smirnovom nastupila je u ponedjeljak navečer u Beču i zadovoljila ukuse zahtjevne austrijske glazbene publike koja ju je nagradila ovacijama.

Koncert u ispunjenoj dvorani bečkog Konzerthausa priređen je u sklopu Godine kulture Austrija- Hrvatska 2017.

Predvođeni maestrom Tangom koji ima veliku međunarodnu reputaciju, filharmoničari su u prvom dijelu koncerta izveli Konzertstueck-allegro za klavir i orkestar u d-molu op. 134 Roberta Schumanna te potom Simfonijsko kolo hrvatskog skladatelja Jakova Gotovca, predstavivši to važno djelo hrvatske glazbene literature bečkoj publici.

Nakon stanke u drugom dijelu koncerta na rasporedu je bila Fantastična simfonija op. 14 Hectora Berlioza.

Koncertom u Beču Zagrebačka filharmonija s kojom je nastupila kao solistica Lisa Smirnova potvrdila je sjajno glazbeno umijeće, u jednom od vodećih glazbenih hramova bečke klasične glazbe.

"Ponosni smo poslije 13 godina ponovno nastupiti u Konzerthausu", rekao je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Bach, dodajući kako se veseli ponovnom nastupu u listopadu u bečkom Musikvereinu.

Koncertne dvorane Musikvereina i Konzerthausa dvije su u svijetu poznate dvorane - Musikverein je najviše poznat po tradicionalnim novogodišnjim koncertima a Konzerthaus je nešto starija dvorana koja ugošćuje najveća imena svjetskih glazbenih pozornica.

Igor Šoban / Zagrebačka filharmonija

"Izvrstan orkestar Zagrebačke filharmonije priredio je u Beču jedinstveni glazbeni doživljaj kojem je brojna publika dugo skandirala što je bila potvrda uspješnog koncerta, odličnog orkestra, pijanistice i dirigenta koji se savršeno razumiju", izjavio je Hini ravnatelj zagrebačke Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski Dražen Siriščević.

Koncert Zagrebačke filharmonije u Beču održan je u sklopu Godine kulture Austrija- Hrvatska 2017. koju je iniciralo austrijsko ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove u suradnji s hrvatskim ministarstvom vanjskih i europskih poslova, ministarstvom kulture, hrvatskim veleposlanstvom u Austriji i Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu.

Na programu je preko stotinu različitih kulturnih priredbi u Austriji i u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:38