PROSLAVA

PET GODINA IMOGEN RECORDINGSA House legenda Kai Alcé večeras u Super Superu

Kai Alcé
 

Dvodnevna proslava pet godina zagrebačkog labela Imogen Recordings odvija se večeras i sutra u Super Superu. Uz osnivače labela Iliju Rudmana i Antonija Žužu, koji se ovom prilikom prvi puta predstavljaju zajedničkim setovima pod imenom Imogen Soundsystem, u goste dolaze i DJ Garth i Kai Alcé. Dok u subotu svira DJ Garth, danas je za glazbu zadužen Amerikanac Alcé, pa smo uoči nastupa s njim razmijenili nekoliko riječi.

New York, Detroit i Atlanta su tri mjesta koja su vas u glazbenom smislu najviše obilježila, pa ste po njihovim skraćenicama i nazvali svoj label NDATL. Koje su najvažnije glazbene i životne lekcije koje vas je naučio svaki od ta tri grada?

- Dok sam bio u žarištu disco groznice i rođenja rapa, u New Yorku sam naučio što znači raznolikost i prihvaćanje drugih. U Detroitu sam postavio korijene svojem znanju o dance i house glazbi, pa i svjedočio formiranju techna kao žanra. U konačnici, Atlanta je bila prazna ploča u kojoj sam dobio priliku iskoristiti što sam naučio u prva dva grada i početi raditi ono što radim sada.

U vrijeme kada ste se počeli baviti glazbom, ona je bila lokalna stvar. Recimo, rekli ste da je u Atlanti malo ljudi bilo zainteresirano za house kada ste vi prvi puta došli tamo. Sada su svi žanrovi posvuda – glazba je puno univerzalnija. Što kažete na to?

- Da. U Detroitu je glazba doista bila lokalnog karaktera, tamo je nastajao danas kultni detroitski techno. Dok, recimo, u Atlanti nije bilo korijena za house i dance glazbu, tako da sam morao naučiti kako ljude uopće zainteresirati za taj novi žanr. A upravo je nužnost toga značajno oblikovala moj zvuk.

Prije dvije ste godine već gostovali u Zagrebu. Kako pamtite taj nastup, grad i ljude općenito?

- Prošli put zaista nisam znao što očekivati, ali je ispao odličan party. Publika je bila vrlo receptivna, tako da se veselim ponovnom nastupu.

Osim što ste gostovali kod njih, na Imogen Recordingsu ste i objavljivali svoje mixove. Što najviše cijenite kod njihovog stila?

- Zaista smo kliknuli u glazbenom smislu. Sve je počelo kada sam upoznao Iliju na Southern Soul festival. Ostali smo u kontaktu i nastavili surađivati.

Jeste li upućeni u rad nekih drugih hrvatskih umjetnika?

- Poznajem i snažno podržavam ono što rade Jan Kinčl i Regis Kattie. Imaju predivan, topli zvuk.

Jedan od vaših važnijih projekata je i House in the Park. To je jedno od najvećih elektroničkih open air događanja u SAD-u. Što taj događaj znači za vas osobno?

- Produciram House in the Park skupa s osnivačem Ramonom Rawsoulom. Za mene on reprezentira godine marljivog rada. To mi je symbol za zajedinštvo, obitelj i, u konačnici, ali nikako manje važno, za kvalitetnu glazbu.

Imate veliku kolekciju sunčanih naočala. Imate li omiljene?

- Nemam. Ali, evo, kad ste već spomenuli, mogu reći da baš radim na vlastitoj kolekciji za koju se nadam da će biti dostupna već iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:15