PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ

PIPSI BEZ STRUJE Podjednako dojmljivo unplugged izdanje "Walta"

Efektnost "Akustičnog Walta" bila bi još veća da je "odrađen" u nekom kazalištu ili kino dvorani pred publikom

Nakon regularnog, “električnog”, stiglo je i “akustično” izdanje “Walta” Pipsa. I to kao DVD snimka iz njihovog “vježbališta” te s prošloljetnog puta u Bol. Snimljena – tehnika narodu! - mobitelima, iPadom i laptopom, a u formi “electronic press kita”. Sama glazba, dakako, snimljena je klasičnom studijskom tehnikom u produkciji Ivana Božanića pa se ovaj DVD može pojmiti i kao drugi po redu unplugged album Pipsa.

Ovaj put posrijedi nije presjek pjesama s raznih studijskih, nego unplugged izdanje skladbi s “Walta”, no dojam je još povoljniji nego u slučaju “Dokumenta”, realiziranog koncem 2004. godine za potrebe emisije “Izštekani” Radija Slovenije. Premda “Walt” ne pati od viška premaza, pompoznosti, stilskih dilema ili diskutabilnih producentskih postupaka, ova unplugged inačica istog albuma još više u prvi plan stavlja melodiju i liriku, a to – jer su pjesme same po sebi odlične – funkcionira sjajno.

Čak ni Ripperov vokal nije “van ključa” kao što je to često bio slučaj ranije ili u disharmoniji s pomno izvedenom akustičnim verzija skladbi s “Walta” kojima dominira klavir dok su akustične gitare efektna pratnja, a pouzdana ritam-sekcija čvrsta baza njihovih unplugged verzija. Efektnost “Akustičnog Walta” bila bi još veća da je “odrađen” u nekom kazalištu ili kino dvorani pred publikom, ali tečnost samih pjesama u ovim ogoljenim verzijama doista je fascinantna, posebice “Sa mnom tebi je zima”, “Trubača” s Yayom, “Walta Disneya”, “Mogu ti reć” i “Htio bi da me voliš”.

Ako nekome nije jasno koliko je “Walt” bio jak u svom prvobitnom, “električnom” izdanju, toplo preporučam “Akustičnog Walta”, a kad je isti već realiziran post festum ipak dobiti koji unplugged nastup uživo?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:30