JUBILEJ U PULI

POČEO 10. OUTLOOK FESTIVAL Više od tristo glazbenika tijekom večeri nastupilo u amfiteatru

Dizzee Rascal na 10. Outlook Festivalu u Puli
 Facebook
 

PULA - Deseto izdanje Outlook festivala, najvećeg svjetskog festivala bass glazbe i soundsytem kulture otvoren je u srijedu navečer u pulskoj Areni, a proslavi desetogodišnjice festivala pridonijelo je više od tristo glazbenika koji su tijekom večeri nastupili u amfiteatru.

Na dosad najvećoj pozornici izmjenjivali su se glazbenici sa samog vrha bass glazbe.

Tako su nastupili Dizzee Rascal, pionir grimea i dobitnik Mercury nagrade, američki majstor eksperimentalne elektronike i hip-hopa DJ Shadow te Outlook Orchestra koji broji 56 članova od kojih je 35 vokalista.

Orkestar koji je osnovan povodom velikog jubileja festivala u gotovo 100 minuta odsvirao je obrade hitova s plesnih podija i sound systema širom svijeta, a njima su se pridružiti neki od najvećih vokala i MC-ja iz svijeta hiphopa, grimea, reggaea, garagea, drum and bassa i dubstepa poput Horacea Andya, Roots Manuve, Dawn Penn, Congo Nattya, Pharoahe Moncha i mnogih drugih. Orkestru se na pozornici Arene pridružio i Zagrebački kvartet, s tradicijom dugom 90 godina.

Outlook Festival u četvrtak se iz Arene premješta na štinjansku tvrđavu, okolne pozornice te tradicionalne zabave na brodovima, a u četiri dana nastupit će 315 glazbenika, te će se neki predstaviti u više svojih izdanja. Među najboljim svjetskim hip-hop, dub, reggae, drum&bass, dubstep DJ-ima, producentima, MC-jevima i svim članovima soundsystema, iz ovogodišnjeg line-upa organizatori posebno izdvajaju premijerni festivalski nastup prekaljenog američkog hiphopera Ghostface Killah, člana kultnog Wu-Tang Clana, UK grime scenu predstavit će Wiley s Hollow Manom, Giggsom, Newham Generalsom, Championom s MC-jevima te dub i reggae glazbenici.

Uoči samog otvaranja, u srijedu navečer je u obližnjem hotelu Amfiteatar održana konferencija za novinare na kojoj su uz organizatore festivala sudjelovali pulski gradonačelnik Boris Miletić i zamjenik veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Peter Thomas Clements.

"Festival Outlook stigao je do svog desetog jubileja i ovo je osmi put da se održava u našem gradu. Festival je tijekom svih ovih godina ispunio i premašio sva očekivanja i postao prepoznatljiva manifestacija zbog čega je ove godine festivalu dodijeljeno posebno priznanje Grad za osobit doprinos promociji i razvitku Pule", rekao je Miletić te dodao da takvi festivali produžuju turističku sezonu i u Pulu svake godine privuku više od 20 tisuća posjetitelja u posezoni.

Darko Zima / Outlook Festival

U ime organizatora, okupljene je pozdravio Joe Barnett koji je izrazio zadovoljstvo što je Pula ponovno domaćin jednog od najboljih europskih glazbenih festivala te je pohvalio suradnju i logističku podršku Grada bez kojeg ova manifestacija ne bi mogla uspjeti, a svoje čestitke organizatorima uputio je i zamjenik veleposlanika Peter Thomas Clements.

"Sve više britanskih turista posjećuje Pulu i to ne samo tijekom, već i u pred i posezoni. Zahvaljujući Dimensionu i Outlooku, Pula je postala relevantna europska festivalska destinacija, a pored promocije doprinose i lokalnom gospodarstvu", poručio je Clements.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:23