PRIZANJE GLAZBENICIMA

PORIN ZA ŽIVOTNO DJELO Ovogodišnji laureati su Hrvoje Hegedušić i Davorin Kempf

 EPH

ZAGREB - Hrvoje Hegedušić i Davorin Kempf ovogodišnji su dobitnici nagrade Porin za životno djelo koja će im biti uručena na svečanoj dodjeli 17. ožujka u Splitu, izvijestilo je u ponedjeljak Hrvatsko društvo skladatelja.

Glazbenik, skladatelj, producent i ton-majstor Hrvoje Hegedušić karijeru je počeo u grupi "Vokalni kvintet Hrvoja Hegedušića" 1957. godine. Bio je i član skupine "Zagrebački vokalni kvartet" u kojoj je pjevao s Arsenom Dedićem, Anđelkom Kovačićem i Ivanom Bobincem te "Studio 64". Usporedno je radio i na Radio Zagrebu kao ton-majstor gdje je ostao sve do 1984. godine, podsjećaju iz HDS-a.

Hegedušić je, ističe HDS, poznat po tome što je jedan od rijetkih koji je uglazbio stihove najvećih hrvatskih pjesnika poput Antuna Gustava Matoša, Dobriše Cesarića, Dragutina Tadijanovića, Tina Ujevića.

Za vrijeme Domovinskog rata objavljuje pjesmu "Vukovar", koja se ubraja u najveće uspješnice tog vremena. Nakon rata sa Zvonkom Špišićem, Zvonkom Zidarićem i Daliborom Paulikom osniva internacionalni festival šansone Chansonfest, a početkom 2000. postaje direktor uspješnog festivala Zagrebfest. U karijeri je objavio šest albuma i višestruki je dobitnik nagrade Porin, podsjeća HDS.

Pijanist i kompozitor Davorin Kempf diplomirao je glasovir, dirigiranje i kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U SAD-u je magistrirao kompoziciju, a 1990. dobio titulu Master of Arts. Redoviti je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a godinama je bio i umjetnički ravnatelj Požeških orguljaških večeri.

Njegove su skladbe, ističu iz HDS-a izvodili na mnogim glazbenim festivalima i koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je raznih glazbenih emisija za Hrvatski radio te dobitnik mnogih nagrada i priznanja.

Na svečanosti dodjele Hegedušiću će Porina uručiti Alfi Kabiljo, a Kempfu prošlogodišnji dobitnik Frano Parać.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:43