ALEVTINA IOFFE

POSJET UGLEDNE GOŠĆE Ravnateljica Moskovske opere dirigirat će orkestrom Zagrebačke filharmonije

Orkestru Zagrebačke filharmonije u petak, 22. studenoga, u posjet u dolazi sjajna ruska dirigentica Alevtina Ioffe, što je već događaj za sebe jer dirigentsko društvo pretežito čine muškarci.

Alevtina Ioffe ravnateljica je Moskovske državne opere, u rodnoj Rusiji redovno ravna prestižnim orkestrima poput Ruske filharmonije, Krasnodarskog simfonijskog orkestra, Ruskog nacionalnog orkestra, a zbog širokog opernog repertoara često dirigira i opernim produkcijama diljem Rusije i svijeta, uključujući i nedavne debije u Berlinskoj i Bavarskoj državnoj operi.

Rad s mladom publikom

Posebno je zapažen njen rad s mladom publikom - kao glazbena ravnateljica Baletnog teatra za mladu publiku, koji nosi ime po još jednoj izvanrednoj ženi - prvoj ženskoj direktorici opere u Rusiji Nataliji Sats - na pozornicu Baletnog teatra postavila je i vodila brojne produkcije za djecu: mjuzikl “Život i nevjerojatne pustolovine Olivera Twista” Aleksandra Čajkovskog, opere “Princ Igor” Aleksandra Borodina i opere “Jestive bajke” prema tekstu poznate ruske spisateljice Marie Traub, kao i brojne druge...

Solo Karen Gomyo

Uz dirigenticu Ioffe solistički dio koncerta također će pripasti jednoj dami. Violinistica Karen Gomyo “Violinski koncert” Petra Iljiča Čajkovskog izvest će na Stradivarijevoj violini iz 1703. godine, što će zasigurno biti poseban glazbeni doživljaj večeri.

Publika će u Dvorani Lisinski uživati i u simfonijskoj pjesmi “Smrt i preobraženje” Richarda Straussa, “Tristanu i Izoldi” Richarda Wagnera te uvertiri “Zora nad rijekom Moskvom” iz poznate opere “Hovanščina” Modesta Petroviča Musorgskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:26