4 GODIŠNJA DOBA ZA 3 KLAVIRA

POVODOM IZLASKA AMERIČKOG IZDANJA Matej Meštrović u HNK predstavlja svog Vivaldija uz balkanske, romske i jazz ritmove

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 12.10.2017. u 09:16

Dubrovnik, 250716.
Matej Mestrovic, Matija Dedic i poznati turski pijanist i skladatelj Hakan Ali Toker praizveli su veceras na 67. Dubrovackim ljetnim igrama na koncertu ispred Knezeva dvora Cetiri godisnja doba za tri klavira. Uslijedila je i dugo iscekivana svjetska premijera Mestroviceve obrade Vivaldija za tri klavira.
Na fotografiji; Matej Mestrovic
Foto: Niksa Duper / CROPIX
Nikša Duper / HANZA MEDIA

 

ZAGREB - Istaknuti hrvatski pijanist i skladatelj Matej Meštrović predstavit će u nedjelju 15. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu barokno remek-djelo "Četiri godišnja doba" Antonija Vivaldija u novoj energičnoj transkripciji za tri klavira u kojoj mu se pridružuju najpoznatiji hrvatski jazz pijanist Matija Dedić te turski pijanist i skladatelj Hakan Ali Toker.

 

Kako se ističe u najavi, riječ je o aranžersko-autorskom projektu Mateja Meštrovića koji je četiri najpopularnija Vivaldijeva violinska koncerta prilagodio izvedbi za tri klavira, prožimajući ih balkanskim, romskim i jazz ritmovima.

 

Meštrovićevo novo čitanje Vivaldija pod nazivom "Četiri godišnja doba za tri klavira" izvode tri poznata pijanista, Matej Meštrović, Matija Dedić i Hakan Ali Toker, a u zagrebačkom će HNK-u nastupiti u povodu izlaska istoimenog CD-a u distribuciji prestižnoga Naxosa i pod egidom američkog izdavača Navona Recordsa.

 

"U novoj energičnoj transkripciji koja poput vihora donosi novo čitanje Vivaldijeva 'Četiri godišnja doba', Meštrović zajedno s Matijom Dedićem i Hakanom Ali Tokerom na tri klavira (i harmonici), temeljito preispituje Vivaldijeve koncerte, u radikalnoj obradi koja prerasta u gotovo potpuno novo djelo", stoji u najavi.

 

Kako partitura dopušta i pokoju improvizaciju, tako i svaki od pijanista ima u njoj svoj veliki pijanistički i autorski solo, dodaje se.

 

Kao poseban gost nastupit će američki pijanist i skladatelj Matthew Mayer, koji će solističkim nastupom uvesti publiku u koncert.

ELIPSO

Izdvajamo