NOVI ZVUK KLASIKA

PREDIN PJEVA ARSENA U GYPSY SWING ARANŽMANU 'Uvjeren sam da bi rekao - svaki tvoj uspjeh je velika rana u mom srcu, osim ovog albuma'

 Emanuela Tomino
 

Godinu u kojoj slavi četiri desetljeća uspješne karijere poznati slovenski kantautor Zoran Predin počeo je više nego aktivno.

Već je u siječnju u studiju Croatia Recordsa krenuo sa snimanjem novog studijskog albuma “Zoran pjeva Arsena”, početkom veljače u ZKM-u je predstavio svoju novu knjigu “Glavom kroz zid”, kraj veljače proći će u znaku promocije albuma, a već 7. ožujka svoju veliku obljetnicu proslavit će gala koncertom “Ljubavnik iz ormara” u zagrebačkoj dvorani Lisinski.

Dvanaest pjesama

Zorana Predina i Arsena Dedića vezalo je dugogodišnje prijateljstvo, a velikog autora Predin je, kaže, osjećao ne samo kao prijatelja, nego i kao mentora, starijeg brata, njegovu srodnu poetsku dušu. Upravo zato se nakon velikog uspjeha albuma Matije Dedića, “Matija svira Arsena”, rodila ideja za album “Zoran pjeva Arsena”.

Emanuela Tomino

Predin je odabrao 12 pjesama koje su snimljene u gypsy swing aranžmanima, a njegova dugogodišnja suradnja s Damirom Kukuruzovićem i njegovim Django Groupom omogućila mu je da svoju ideju ostvari na najbolji mogući način. U novim aranžmanima violinista Bruna Urlića i Zorana Predina Arsenovi klasici - kao što su “’Kuća pored mora”, “Moderato Cantabile”, “Ni ti, ni ja” i “Pamtim samo sretne dane” - dobili su novi zvuk. Upitali smo Predina što misli kako bi se taj zvuk dopao Arsenu?

- Arsen je bio vrlo duhovit čovjek, osoba koja nije znala lagati. Svakome je otvoreno rekao što ga ide tako da su se mnogi znali i nelagodno osjećati u njegovu društvu. Uvjeren sam da bi na ovaj album rekao: ‘Svaki tvoj uspjeh je velika rana u mom srcu, osim ovog albuma’ - kroz smijeh kaže Zoran Predin.

Lavlji posao

- Sudeći prema reakciji Matije Dedića, koji je vrlo zadovoljan, mislim da bi se i Arsenu sviđali gypsy swing aranžmani. Najviše zbog činjenice da su njegove pjesme dobile nove boje, kojima će zadovoljiti staru i osvojiti novu publiku. Damir Kukuruzović sa svojom čarobnom gitarom, Bruno Urlić s nježnom violinom i Matija na klaviru su ‘dream team’ s kojim se glazba uistinu diže na najvišu razinu - smatra Predin koji priznaje da je bilo zahtjevno pjevati Arsenove pjesme.

- Za realizaciju ideje o gypsy swing aranžmanima nužna je bila pomoć notalista i u tom je pogledu Bruno Urlić kao aranžer napravio lavlji dio posla. Ispoštovali smo Arsenove kompozicije do kraja i istodobno u većini potpuno promijenili tonalitet, tempo i pojedine dijelove prilagodili gypsy swingu. Odlično nam je uspjelo ispuniti plan, da u nekom specifičnom zvuku spojimo atmosfere Leonarda Cohena, Vaya Con Dios i Trija Rosenberg - objašnjava glazbenik.

Prema kojem je kriteriju birao pjesme za album “Zoran pjeva Arsena”? - Gypsy swing ima svoje zakonitosti. No, znao sam koje pjesme jednostavno moram snimiti. Neke od njih odabrao sam i zbog toga što su bile neopravdano zaboravljene. Nisam htio snimiti kompilaciju najvećih hitova, nego album na kojem se kombinacija mega hitova i manje poznatih bisera pokazala kao najbolji izbor - kaže Predin koji će 7. ožujka u zagrebačkoj dvorani Lisinski održati koncert u povodu 40 godina svoje glazbene karijere. Gosti će mu biti Matija Dedić, Damir Kukuruzović, ali i Anja Rupel u koju je jednom davno i on bio zaljubljen.

Emanuela Tomino

Glavom kroz zid

- Veselim se tom nastupu. Što se repertoara tiče, poznate pjesme grupe Videosex, u kojoj je pjevala Anja, u akustičnoj izvedbi Lačnog Franza su očarale publiku na svim dosadašnjim koncertima pa jedva čekam da ih Anja i ja zapjevamo zajedno u Lisinskom. Uz to, na koncertnom programu bit će pjesme s albuma ‘Tragovi u sjeti’, što sam ga napravio s Matijom, potom skladbe s ‘Akustične puse’ Lačnog Franza i numere s albuma ‘Zoran pjeva Arsena’ što ću ih izvesti s Damirom Kukuruzovićem i Django Groupom - najavljuje Predin koji je svoj gala koncert u Zagrebu nazvao “Ljubavnik iz ormara”. Zašto?

- Jer su mi organizatori koncerta rekli da taj naziv dobro pristaje uz moju medijsku pojavnost - smije se glazbenik koji je nedavno objavio zbirku priča “Glavom kroz zid”.

- Zbirka je duhovita ogrlica kratkih kombinacija fikcije i realnosti, u kojima izmišljeni likovi komuniciraju s realnim likovima tako da izmijene uloge. Ove priče pune su humora i gorkih situacija - kaže Zoran Predin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:34