MARIN ALSOP

PRVA ŽENA U POVIJESTI NA ČELU SIMFONIJSKOG ORKESTRA U BEČU 'Šokirana sam da u ovom stoljeću još uvijek postoji prvi put na nekom poslu za žene'

US conductor Marin Alsop performs at the last night of the BBC Proms festival of classical music at the Royal Albert Hall in London, Britain September 12, 2015. REUTERS/Neil Hall - GF10000203672
REUTERS

Američka dirigentica Marin Alsop postala je prva žena u povijesti koja je imenovana umjetničkom direktoricom Simfonijskog orkestra Bečkog radija.

Alsop je trenutno jedna od najboljih svjetskih dirigentica, a ova 61-godišnjakinja je, nakon objave imenovanja, rekla kako joj je čast što će ubuduće raditi posao umjetničkog direktora u Beču.

- Počašćena sam činjenicom da sam prva žena koja je imenovana na ovu funkciju, ali sam istovremeno i šokirana da ove godine, u ovom stoljeću, još uvijek postoji prvi put na nekom poslu za žene - rekla je novinarima  Alsop.

Bečki muzički svijet često je predmet interesa novinara iz brojnih svjetskih medija, i to ne samo zbog kvalitete glazbe. Često ih se, kritizira zbog njihovih staromodnih pogleda na žene. Tek prije 20 godina Bečka filharmonija popustila je pod pritiskom javnosti i objavila kako će prvi put u povijesti zaposliti glazbenicu.

No, ono što je zapravo još tužnije je činjenica da su oni zapravo već imali zaposlenu jednu glazbenicu - harfisticu Annu Lelkes, koja je kod njih svirala punih 26 godina, no nikad nisu objavili da ona svira u njihovim redovima, a tijekom televizijskih nastupa smjele su se snimiti samo njene ruke dok sviraju, no ne i figura. No, čak i nakon što su postali otvoreni za zapošljavanje žena, svejedno su bili iznimno spori kad ih je trebalo zaposliti.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo