POZNATI DJ

RAINER TRÜBY UZBUĐEN JE UOČI POVRATKA U ZAGREB 'Mješavinu housea i sličnih žanrova puštat će u petak na večeri Imogen Recordingsa u Podmornici'

 Promo
 

Nekad česti gost Zagreba, poznati DJ i producent Rainer Trüby vraća se u petak, 13. prosinca nastupom na klupskoj večeri Imogen Recordingsa u klubu Podmornica u Katranu. Poznat po puštanju raznovrsnih žanrova, Rainer otkriva koja ga glazba danas intrigira te što očekuje od povratka u Zagreb.

Nastupao si mnogo puta u Hrvatskoj i čak surađivao s ovdašnjim kolegama. Kakvi su ti dojmovi?

Oduvijek sam uživao u svojim posjetima Hrvatskoj. Osim svirki na mnogim festivalima poput Gardena ili Suncebeata, Zagreb je za mene uvijek bio epicentar dobre glazbe u Hrvatskoj, gdje je publika uvijek bila otvorena i vrlo dobro educirana, o glazbi i općenito. Imam samo dobre uspomene s Kontrapunkta, festivala i klupske večeri na koje me je Eddy Ramich nekoliko puta pozvao. Pamtim neke čarobne noći provedene tamo.

Poznato je da te zanimaju različiti žanrovi. Što trenutno slušaš i što voliš svirati?

Mislim da je glazbeni kozmos jednostavno prevelik da bih se ograničio samo na jedan žanr. Volim svirati deep house setove s izletima u njemu srodne disco, boogie, jazz, afro, broken beat, techno, latino i brasilian stilove. To je moja klupska strana. No ponekad nastupam kao selektor vinila, svirajući uglavnom jazz, soul i funk. Uistinu me vesele obje uloge.

Što misliš o popularnoj glazbi danas? Kreće li se u pravom smjeru?

Kako rijetko slušam radio, možda nisam prava osoba za ovo pitanje. Što se tiče klupske i festivalske scene, sretan sam što postoji potpuno nova generacija u svojim ranim 20-ima, koja je stvarno otvorena prema vintage zvucima i raznim stilovima, a ne samo prema technu. Mislim da je ovo veliki bonus. Klupska scena je bila pomalo zaglavljena u techhouseu sredinom 2000-ih. Sada mi se čini da imate moć fascinirati mladu generaciju nečim iznenađujuće novim ili starim. Možete to barem pokušati i u najboljem slučaju očarati neke širom otvorene uši.

Promo

Izjavio si da te isprva nije zanimao house. Zašto ga nisi volio i što te je kasnije privuklo tom zvuku?

Odrastao sam slušajući hip hop u kasnim 90-ima, a putem sampleova i breakova iz te glazbe ušao sam duboko u jazz, soul i funk. Ta funky breaks, hip hop i acid jazz priča je bila moja škola u to vrijeme. Kada je house glazba počela uključivati afro, latino i brazilske utjecaje sredinom 90-ih, otvorio sam se i ja te uključio taj zvuk u svoje setove. Osvrćući se na to, moram priznati da sam propustio neke prave house klasike kad su prvotno izašli. Ali hej, valjda nikad nije kasno. Trenutno provodim puno vremena popunjavajući rupe u svojoj kolekciji ranim houseom 80-ih i 90-ih kojeg sam u to vrijeme ignorirao.

Tvoja klupska večer Root Down u Freiburgu jedna je od najdugovječnijih. Možeš li nam opisati program i atmosferu?

Da, bliži se naša 24. obljetnica početkom sljedeće godine. Ne radimo to više mjesečno kao nekada, ali još uvijek možete računati na otprilike 4-6 večeri godišnje. Započeli smo 1996. u šumi u Schwarzwaldu uz malo jezero. Vizija nam je bila miješati stare i nove zvukove, pozivajući DJ-e iz cijelog svijeta. Tada smo imali nekoliko gostiju koje si danas ne bi mogli priuštiti. Od jazza, soula, funka, hip-hopa preko boogiea, disca, afro i latino zvuka do housea, broken beata i techna. Drum´n’bass je također imao veliku ulogu u našoj povijesti. Vibra je uvijek topla i pretvara se u skup dragih ljubitelja glazbe koji rano dolaze i odlaze s posljednjim tonom. Trebam li spomenuti imena gostiju? Solomun, me, Laurent Garnier, Gilles Peterson, Theo Parrish, Jazzanova, Kruder & Dorfmeister, Dego, Dixon, MCDE i mnogi drugi ...

Što očekuješ od povratka u Zagreb?

Potpuno sam uzbuđen što se vraćam u Zagreb, ovaj put s ekipom Imogena koja je pomno odabrala i prethodne goste svojih večeri. Osjećam se počašćeno. Već dugo sam fan glazbe Ilije Rudmana. Nadam se i da ću ponovo vidjeti neka poznata lica.

Božić se približava. Što bi poželio sebi?

Zdravlje, što je uvijek najvažnije, ali i da mogu u narednim godinama nastaviti svoju misiju širenja dobre glazbe u Zagrebu i svijetu. I vintage Porsche 928... (smijeh).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:37