ZVJERINJAK U JUDINOM DRVU

RAP ZVIJEZDA KREŠO BENGALKA U SPLITU PROMOVIRA ALBUM 'SPLIT ZOO' Opasan i tvrd storyteller u tekstovima, Bengalka vješto secira splitsku svakodnevicu

 Krešo Bengalka / YOUTUBE
 

Regionalna rap zvijezda Krešo Bengalka 23. će ožujka u splitskom klubu Judino Drvo predstavlja novi album "Split ZOO". Te će mu večeri društvo praviti i Smoke Mardeljano, iznimno cijenjen srpski reper odlične tehnike i stila.

"Split ZOO", objavljen je 25. veljače te je već zabilježio zapažen uspjeh. Pjesme "Jim Morrison", "Nokturno" i "Šta ćeš?" na YouTubeu zajedno imaju više od dva milijuna pregleda. Aleksandar Dragaš napisao je da se "Bengalka se ukazuje kao vješti hip-hop storyteller koji nemilosrdno secira kloaku Splita, podjednako tvrd i opasan u tekstovima, kao i u prijetećim i mračnim podlogama". "Split ZOO" je opisao kao "turobnu fresku potonulog mediteranskog grada čije crnilo ne briše čak ni turistički boom".

Na albumu "Split ZOO" nalazi se se 17 pjesama, uključujući i "Repetiram" te "John 3:16", uz naravno spomenute singleove. Kao gosti na "splitskom zoološkom" pojavljuju će se neke od najvećih zvijezda regionalnog rapa. Svoj su doprinos pjesmama tako dali Vojko V, Stipe Srdela, Žuvi, Vuk Oreb, Batman 3000, Žuky Brate i grupa Speedheads.

Krešo Bengalka je 2012. godine debitirao na prvom albumu Kiše metaka, dok se publici premijerno predstavio singlom "Konan" istog benda. Dvije godine kasnije je sa splitskim reperom Žuvijem formirao duo te je objavio album "Brokva" na kojem potpisuje i produkciju.

S Kišom metaka je "odradio" niz koncerata po Hrvatskoj i regiji, a u veljači prošle godine objavio je samostalni album "Finale", na kojem se nalaze od ranije poznati hitovi "Kalashnikov", "Pobjeda" i "El Comandante".

Smoke Mardeljano, Krešin gost na koncertu, popularnost je stekao pjesmom "Ja repujem", koja je u dva mjeseca na YouTube pogledana više od milijun puta. Mardeljano je bio i VICE-ov vodič kroz svijet srpskog hip hopa, kada je su dokumentaristi Stefan Veselinović i Petar Petrović putem VICE Srbije predstavili što se događa na srpskoj rap sceni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:10