'SVE, SAMO NE ROMANTIKA'

REMI U BIOGRAFIJI ELEMENTALA O PRIJELOMNIM TRENUCIMA BENDA 'Čak sam bila toliko bahata da sam usred sastanka izvadila rašpicu i počela brusiti nokte'

Mirela Priselac Remi
 Marko Todorov / CROPIX
Povod za knjigu dvadeset je godina na sceni benda koji predvodi Mirela Priselac. U međuvremenu, postali su jedna od najznačajnijih hip-hop grupa

Na Interliberu je protekloga tjedna predstavljena knjiga “Sve, samo ne romantika” šibenskog novinara Marka Podruga. Riječ je o biografiji napisanoj u povodu obilježavanja 20. obljetnice od osnivanja benda Elemental, jednog od najznačajnijih hrvatskih hip-hop bendova. Knjiga je izazvala veliko zanimanje, zbog čega donosimo još zanimljivih detalja.

Podrug je biografiju napisao na temelju dubinskih intervjua koje je radio s (nekadašnjim) članovima benda i drugim ljudima bliskim toj maloj glazbenoj tvornici. Kao što smo već pisali, na samom početku knjige autor nonšalantno otkriva veliku tajnu - da su Remi i Shot, pokretačke snage Elementala i jedini originalni članovi koji su i danas u bendu, godinama bili u vezi koju su sve te godine čuvali od javnosti.

Tu su, naravno, i drugi zanimljivi detalji kojima Podrug oslikava osnivanje benda, ali i ličnosti njegovih članova.

- Moja stara bi urlala na mene kad bi vidjela da doma pišem tekstove. Bilo je - baci to i primi se knjige! A tek kad sam radila preko ljeta i od prve plaće kupila široke hlače... Jebote, dobro da me nije uzela za uho i odvela u dućan da ih vratim. Ali ja sam se našla u tome, sve ostalo su bile ambicije mojih roditelja. Upisali su me na gitaru u muzičku školu, pa na njemački, ništa od toga nisam htjela. Dobro, ajd, bila sam hiperaktivno dijete, pa me moja stara slala na sve i svašta samo da me nekako eutanazira. Ali muzika je bila nešto moje, to je bila moja odluka, jedna od rijetkih mojih samostalnih - prisjetila se Mirela Priselac.

Neiskustvo

Nju opisuje kao ženu snažnoga karaktera, oštru, s jedne strane vrlo emocionalnu, ali povremeno i bezobraznu. Kako je i sama rekla, iza te je bahatosti bila velika količina nesigurnosti. Među ostalim, ta je strana njezina karaktera došla do izražaja kad je grupa izdavala svoj prvi album “Moj, njegov i njen svijet”. Bili su neiskusni, a previše albuma iza sebe nije imao ni Mišo Vučić iz Kondorcomma, izdavačke kuće koja je prepoznala potencijal nove zagrebačke struje i željela se baciti u hip-hop vode. Objavili su najprije album Neredu i Stoki, zbog čega su elementalovci imali povjerenja u njih, pa su krenuli u pregovore.

- A kaj smo mi znali koja je razlika između Menarta ili Dallasa i Kondorcomma. Mi o tome nismo imali pojma. Nismo ni gledali što potpisujemo, samo smo vidjeli da je to ozbiljan poslovni čovjek, ima svoj ured i u njemu hrpu CD-ova. A i već je bio potpisao s Neredom i Stokom, pa nam je to bilo okej. Tek smo kasnije skužili da tu nikakva vizija nije postojala - prisjetila se Remi. Ugovor su potpisali pod uvjetima kojih nisu bili sasvim svjesni. Kondorcomm im, recimo, nije bio dužan platiti snimanje spota, što su shvatili tek nakon što je album izašao, a oni uvidjeli da, žele li na televiziju, moraju imati i vizuale za svoje pjesme. Problemi su nastali i netom nakon izdavanja albuma, čim su članovi benda vidjeli omot albuma, na kojem se našla prilično upadljiva reklama za Levi’s.

- To je bilo strašno, totalni debakl - priča Remi.

- Kondorcomm je imao nekakav deal s Levi’som i valjda im je obećano da će, plate li tisak knjižice, zauzvrat staviti njihov logo. Ali nitko nije mislio da će ga staviti na naslovnicu! Bili smo užasno ljuti - prisjetila se. Vučić je, piše Podrug, s Levi’som počeo surađivati još na albumu Nereda i Stoke, a nastavio je jer su pristali financirati tiskanje knjižice koja dolazi uz album. Vučić je, čija se strana priče također iznosi u knjizi, tvrdio da od Levi’sa nije dobio dodatni novac za reklamu, no Elemental je bio uvjeren da je to bila njegova zavjera usmjerena prema sabotaži albuma.

- Nisam plakala, iako priznajem da sam emotivka. Možda poslije, kad sam izašla, ali ispred Miše nikad ne bih plakala. Čak sam bila toliko bahata da sam usred sastanka izvadila rašpicu i počela brusiti nokte - prisjetila se Remi jednog od sastanaka s Vučićem, na kojem su pregovarali o reklami na Otvorenom radiju i snimanju prvog spota. Nakon epizode s Kondorcommom, koja je barem tada djelovala kao neuspjeh, Elemental je 2001. potpisao ugovor s Menartom.

Pjesme s dušom

Na samom početku bend je uz Remi i Shota činio i Gordan Radočaj Ink. Između njih troje nakon nekog vremena došlo je do kreativnog razilaženja - Ink je počeo naginjati komercijalnom glazbenom smjeru u kojem je išao i, recimo, Connect, a Remi i Shot inzistirali su na jazzy zvuku koji im se, među ostalim, posebno sviđao jer je Remi, tada još nesigurna u to je li pjevačica ili reperica, željela pjevati. Remi i Shot godinama nisu bili u kontaktu s Inkom, a Podrug se našao pred nezahvalnim zadatkom pisanja biografije benda sa samo dva od tri člana koji su ga stvorili. Na kraju je uspio doći do Inka, koji mu je rekao da je u Londonu i da će mu odgovoriti na pitanja mailom. Podrug tvrdi da su Radočaja viđali u Zagrebu te da u trenutku kad mu je to rekao nije zaista bio u Ujedinjenom Kraljevstvu. Cijela stvar oduljila se na nekoliko mjeseci pregovora, no Podrug je na kraju ipak uspio dobiti i Inkov iskaz o počecima benda.

- Pjesme su nam imale dušu i bilo nam je bitno da tu dušu pretočimo u snimke, a znali smo da taj feeling možemo dobiti živim sviranjem preko Shotovih podloga. Sjećam se da sam lovio Matiju Dedića na nekom eventu u polumračnom Aquariusu i nisam mogao vjerovati da je rekao da. Lik je rekao DA! Svatko od nas je imao muda ulijetati tim glazbenicima i pitati hoće li nam svirati. Bili smo izbirljivi i jako zahtjevni, željeli smo samo najbolje ljude - prisjetio se Radočaj.

Ipak, iako su uspjeli oko sebe okupiti vrhunsku ekipu glazbenika, nakon nekog vremena putovi su im se razišli.

- Događaju nam se ti razni preokreti, cijela lavina odlazaka iz benda, a i Ink je počeo eskivirati probe. U početku ti to ne kužiš, jer je tu neko opravdanje, da mora na faks, da mora ovo, mora ono... Mislim da mu se ustvari pomalo i nije dalo - rekao je Shot, a istu je stvar ispričala i Remi.

- Znao bi ne dolaziti na dogovorene termine, kasniti, ne javljati se na telefon, lagati... To tako nije moglo dalje - objasnila je. Odluku o tome da bi Ink trebao napustiti bend njih su dvoje donijeli nakon što su trebali snimiti pjesmu, a on se u studiju pojavio tek na petnaestak minuta i otišao a da nije snimio ni stih.

Loši odnosi

- Shot ga je nazvao i dogovorio kavu u nekoj opskurnoj birtiji ispod nadvožnjaka kraj Cibone (…). “Nikako nismo mogli početi taj razgovor, sat vremena smo pričali o glupostima”, sjeća se Remi. “Shot i ja smo se nogama udarali ispod stola, kao ajde ti, ne, ajde ti... Kad smo mu na kraju rekli da je izbačen iz benda, imao je zapaljenu cigaretu, ali je zapalio još jednu. Nikad to neću zaboraviti. Izbacilo ga je to iz cipela.” “Ne znam više tko je prelomio i rekao mu da leti iz benda”, priča Shot. “Nije to dobro primio, bio je uvrijeđen u pičku materinu. Mi smo čak mislili da će ga taj razgovor prepasti i da će se nakon toga angažirati, pa da idemo dalje. To se nije dogodilo. Tako da je sve lagano otišlo u kurac, i puno godina poslije svi su nas pitali di je Ink. Zapravo se stvorila cijela jedna generacija hip-hop fanova kojima je faza Elementala s Inkom najbolja.”

“Paaa... nije mi baš bilo drago”, komentirao je Ink tu kavu kraj Cibone. “To su mi bili prijatelji koji su me sad doveli pred gotov čin i izbacili iz benda koji je moja beba, a da nismo prethodno razgovarali o tome. Nisu mi dali ni izbor oko ostanka, neki dogovor ili nešto. Nisam to očekivao, nije bilo uvertire gdje bi se vidjelo da je netko nezadovoljan”, piše Podrug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:03