DIGITALNA ARHEOLOGIJA

RIJEŠEN MISTERIJ BAJAGINE PLOČE Programeri nakon 35 godina dešifrirali kompjutorski zapis albuma 'Sa druge strane jastuka' i otkrili što on krije

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.02.2020. u 15:25

Zagreb, 120214.
Hotel Palace.
Popularni srpski pjevac Momcilo Bajagic Bajaga.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

Momčilo Bajagić Bajaga

 

Na promotivnom singlu za drugi album grupe Bajaga i instruktori "Sa druge strane jastuka" iz 1985. godine, na njegovoj B strani nalazi se "Kompjutorska informacija za Sinclair Spectrum".

Ako vam nije bilo najjasnije o čemu se radi, programeri su sada riješili misterij tog zapisa.

- Malo digitalne arheologije iz analognog doba... Bajagin poklon singl iz 1985. godine je na B strani imao "Kompjutorsku informaciju za Sinclair Spectrum". Kako nigdje nismo našli što je ustvari to, prijatelj je digitalizirao taj zapis i poslao mi ga na dekodiranje - napisao je na Twitteru Marko Šolajić, koji je u nizu tweetova opisao kako je to izgledalo.

 

Kako objašnjava, program je prebačen s dva različita primjerka ploči, ali niti jedan se nije mogao učitati od početka do kraja bez obrade jer se greška javlja na oko 70 posto.

- Što je vjerojatno uzrokovano greškom u samoj proizvodnji ploče, a i matrica nije bila centrirana pa je signal "lelujao". Ove greške u proizvodnji ploče su se manifestirale kao greške na nivou bitova, jedan bit viška i dekodiranje nije uspješno.

Raznim audio filterima i obradom uspio sam dekodirati program namjenskim softwareom tako da prvi dio ne valja, ali zato drugi dio valja. Kombiniranjem ovih dijelova u hex editoru, a znajući točnu dužinu programa (iz njegovog zaglavlja) konačno sam dobio program koji se bez greške mogao učitati - napisao je Šolajić i pritom podijelio snimku s YouTubea na kojoj se vidi što se točno događa kada se program pokrene.

Kako navodi Blic, pokretanjem programa počinju se pojavljujivati nazivi pjesama s albuma i njihovi tekstovi, na pozadinama različitih boja i s različitim efektima.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo