PRVI KONCERT CIKLUSA

ŠALAMON I LEVY OTVORILI 28. FESTIVAL JAZZ.HR/JESEN Kontesa će do 21. listopada ugošćivati ponajbolje svjetske jazz glazbenike

Nastupa Ambrose Akinmusire, najbolji jazz trubač na svijetu

ZAGREB - Nastupom jednog od najnadarenijih jazz gitarista svijeta Sama Šalamona i Howarda Levya, najboljeg usnog harmonikaša u povijesti jazz glazbe, u Jazz & Cabaret clubu Kontesa zagrebačkog kazališta Komedije u srijedu je otvoren 28. festival Jazz.hr/Jesen.

"Najboljih od najboljih" u svijetu jazza, Šalamon i Levy na koncertu su predstavili "neodoljiv spoj nespojivih interpretacija", a na pozornici im se pridružio udaraljkaš Nino Mureškić, učenik slavnog Glena Veleza, priopćeno je.

U spoju skladane i improvizirane glazbe, "Samo Šalamon Bassless feat Howard Levy" trio predstavio je nove skladbe Howarda Levyja i Samoa Šalamona objavljene na CD-u “Peaks of Light”.

Sjajnim muziciranjem trio je oduševio publiku, koja je nakon koncerta uživala u jam sessionu Šimuna Matišića i Joea Kaplowitza.

Festival organizira Hrvatsko društvo skladatelja, a uoči koncerta umjetnički ravnatelj festivala Davor Hrvoj najavio je i sjajnu njegovu proljetnu sezonu, te predstavio program festivala Jazz.hr/Proljeće 2019.

Izvršna producentica Mirna Gott izrazila je izuzetno zadovoljstvo jesenskim festivalskim izdanjem i odazivom publike te najavila suradnju s Muzičkim biennaleom Zagreb, koja će jazzu omogućiti da kroči u slobodnije glazbene vode, a MBZ-u dati dodatnu raznolikost u bogatom programu najavljenom za travanj sljedeće godine.

Prvi koncert ciklusa Jazz.hr/Jesen napunio je Kontesu, kao prvi u nizu koncerata na kojima će do 21. listopada ugostiti ponajbolje svjetske jazz glazbenike. Tako je drugi festivalski dan rezerviran za belgijskog pijanista i skladatelja Jefa Nevea koji će sa svojim triom, uz Lennarta Heyndelsa na kontrabasu i Jensa Boutterya na bubnjevima, "unijeti poseban čar u jesenski festival".

Trećeg dana festivala, poljski pijanist Marcin Wasilewski, kontrabasist Slawomir Kurkiewicz i bubnjar Michal Miskiewicz, koji su dio Marcin Wasilewski Tria, predstavit će svoj novi album "Live". "Svojom glazbom šire pozitivan stav, pričaju svoju životnu priču kroz koju razotkrivaju osjećaje, a istodobno sviraju s velikim zanosom i jedinstvenom intrepretacijom", stoji u najavi.

Multiinstrumentalist, skladatelj i aranžer Zoran Majstorović ugostit će jednog od najboljih jazz vibrafonista na svijetu Joea Lockea. Pridružit će im se kontrabasist Simone Seafini i bubnjar Klemens Marktl. Ove je izvrsne glazbenike spojila ljubav prema jazzu, a svojom glazbom publiku će na koncertu uvesti u svoj poseban svijet glazbe o kojem će se zasigurno još dugo pričati.

Festival 28. JazzHR/Jesen zatvorit će američki trubač i skladatelj Ambrose Akinmusire, kojeg su kritičari časopisa DownBeat proglasili najboljim jazz trubačem na svijetu, kojemu će se na pozornici pridružiti Sam Harris na glasoviru, Harish Raghava na kontrabasu i Justin Brown na bubnjevima. Koncert je već danima rasprodan, a Akinmusire će sudjelovati u jazz radionici koja će se održati 22. listopada u prostorima Muzičke akademije u Zagrebu. Ulaz je slobodan.

Svaki koncert bit će praćen nastupom trija afirmiranih glazbenika koji čine Šimun Matišić, za kojeg kažu da je nasljednik legendarnog Boška Petrovića, te Joe Kaplowitz i Ivar Križić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:23