69. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

SCHOLL I OBERLINGER Kreatori baroknog slavlja podigli publiku na noge

Andreas Scholl i Ansambl 1700
 DLJI
 

Iako je još uvijek bila pod dojmom vrhunskog recitala ruskog pijanista Daniila Trifonova, koncertna publika Ljetnih igara je nakon dana predaha doživjela još jedan iznimni glazbeni doživljaj.

Riječ je o koncertu koji nije bio toliko zvučno najavljivan kao recital Trifonova - ili jazz večer DeeDee Bridgewater! - a koji je imao izuzetan umjetnički učinak.

Ansambl 1700

Igre su za ovaj koncert na prvom mjestu isticale jedno ime - ono kontratenora Andreasa Scholla, čime su, nepravedno, u drugi plan potisnule Dorothee Oberlinger, čuvenu umjetnicu na blok flauti. Oberlinger je osnovala Ansambl 1700 koji izvodi europsku komornu glazbu 17. i 18.stoljeća. Na nastupu u Dubrovniku sudjelovalo je njih devet, šest gudača, dvoje puhača te čembalistica. Koncert majstor bio je violinist Dmitri Sinkovski, stalni gost posljednjih nekoliko sezona Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Magična interpretacija

Pod imenom “Mali darovi s neba” krila su se remek-djela barokne literature. U prvom dijelu čuli smo odabir iz pera J.S.Bacha: Ariju iz istoimene Kantate Jesus schläft, was soll ich haffen?, Brandenburški koncert br.4 u G-duru, Solo kantatu Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust, te Koncert za čembalo u f-molu u aranžmanu za blok flautu, gudače i basso continuo.

U drugom dijelu su, osim dva Bachova djela - arije iz Kantate Preis, Jerusalem, den Herrn (Die Obrigkeit ist Gottes Gabe) i korala iz Kantate Meine Seufzer, meine Tränen (Der Gott, der mir versprochen) - izvedena i dva Vivaldijeva: Sonata u d-molu op.1 br.12 zvana “La Follia” i Koncert u C-duru za piccolo, gudače i basso continuo, te Händelova Kantata Mi palpita il cor.

Dakle, program kakav se rijetko može čuti u istoj večeri. Publika je nakon svake točke reagirala vidno oduševljeno, za što su zaslužni svi izvođači ali prvenstveno magične interpretacije Andreasa Scholla te čudesno sviranje piccola Dorothee Oberlinger u Vivaldijevom Koncertu. Svi sudionici ovog baroknog slavlja dio su besprijekornog glazbenog mozaika. Jednostavni na sceni a veliki u učinku, doslovno su podigi publiku “na noge”!

Prvi glazbeni dodatak bio je Bachov Koral Jesus bleibet meine Freude. Dakle, poznata literatura. Drugi dodatak, Purcellov duet Sound the Trumpet također ne spada u rijetko izvođene partiture. Međutim, ovo je izdanje bilo obogaćeno jednim iznenađenjem! Na solističkom podiju se Schollu pridružio Sinkovski - ali bez violine! On je, u što se puno puta publika uvjerila, i odličan kontratenor.

DLJI
Andreas Scholl i Ansambl 1700

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:02