BOGAT KULTURNI PROGRAM

Spektakularni glazbeni happening 'Woodstock 1969. - 2019. Pedeset nijansi queera' u sklopu ovogodišnjeg Zagreb Queer Festivala

Sedamnaesto izdanje Queer Zagreb Sezone, od 17. do 24. svibnja, donosi bogati kulturni program kroz osam dana obilježenih estetikom koja se poigrava žudnjama, identitetima i snovima. Uz inozemne i domaće goste, u sklopu ovogodišnjeg izdanja ovog kultnog zagrebačkog festivala istinsku poslasticu predstavlja spektakularni glazbeni happening kojim se 23. svibnja, s početkom u 21 sat, u prostoru Muzeja suvremne umjetnosti obilježava 50. obljetnica znamenitog glazbenog festivala Woodstock, za ovu priliku prigodno nazvan "Woodstock 1969. - 2019. Pedeset nijansi queera".

Uz ženu za sva vremena, Zdenku Kovačiček, u ulozi Janis Joplin i Zlatka Burića Kiće, karizmatičnog rokera s holivudskim iskustvom u ulozi Joea Cockera te režiju našeg renomiranog kazališnog redatelja Branka Brezovca, na koncertu će se za glazbeni dio pobrinuti Greenhouse Blues Band i niz drugih izvođača dok će prostor underground atmosfere garaže Muzeja suvremene umjetnosti obasjavat 50-metarske umjetničke vizualizacije Ivana Marušića Klifa. Na koncertu će sudjelovati brojni umjetnici, vi(deo)-jayovi, zborovi, ako i plemeniti šarlatani u ulogama nekih od najpopularnijih sudionika originalnog koncertnog događaja, uz već spomenutog Joea Cockera, Jimmyja Hendrixa, Joan Baez i ostalih.

Povodom ovog revival koncerta, naša ugledna glazbenica Zdenka Kovačiček izjavila je: 'Woodstock predstavlja prekretničku točku u životu moje generacije, trenutak koji nas je formirao kao ljude, a u budućim godinama i kao glazbene umjetnike. Nastup Janis Joplin na ovom čuvenom festivalu za mene i danas predstavlja jednu iz najužeg kruga vrhunskih pjevačkih kreacija. Ne treba smetnuti s uma i svojevrsnu inačicu ovog znamenitog koncerta koja se u bivšoj državi, pod imenom BOOM festival, održavala od 1972. do 1978. godine. Od svih mojih nastupa tijekom navedenog razdoblja izdvojila bih onaj iz 1973. godine kada sam sam otpjevala Klick Temu br.1 koja je ušla u antologiju hrvatskog rocka.'

'Nostalgija za snagom jedne epohe može nastati samo kad se, kao u ovo naše vučje vrijeme, izgubi ili, lijepo rečeno, pobrka snaga i njen istovremeni ideal. Stoga će ovaj hommage Woodstocku biti sve samo ne nostalgija, ali to sve neće, naravno, biti niti poziv na snagu, za to smo prestari i preučeni', zaključuje Branko Brezovec.

Cjelokupan iznos od ulaznica namijenjen je Fondu za druge. Riječ je o fondu koji su pokrenuli Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković u svrhu prikupljanja sredstava za potporu umjetničkim i aktivističkim projektima i edukaciji pojedinaca čiji rad i ideje pružaju nadahnuće i osnaživanje projekata unutar vlastitih zajednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:05