OMILJENI REPER DRUGIH REPERA

TALIB KWELI DOLAZI U HRVATSKU Pronicljivi kroničar modernog društva i veteran hip hopa bogate diskografije slovi kao jedan od najboljih repera ikad

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.12.2019. u 08:59

PR

Talib Kweli

 

Američki hip hop veteran Talib Kweli stiže 9. veljače 2020. prvi put u Hrvatsku u zagrebački Vintage Industrial. Najavljen u sklopu velike turneje, koncert će biti njegov jedini nastup u ovom dijelu Europe.

Talib Kweli rodom je iz Brooklyna i jedan je od najtalentiranijih svjetski priznatih glazbenika. Na sceni već više od 20 godina, slavu je stekao još krajem devedesetih u radu s Mos Defom (danas mu je ime Yasiin Bey) kao polovica rap dua Black Star, a uz fantastičnu solo karijeru koja je uslijedila iza sebe ima i sjajne kolaboracije s velikim imenima kao što su Kanye West, J Dilla, Pharrell, Kendrick Lamar i drugi.

 

Ovog majstora lirike s rafiniranim darom za vrhunske rime krasi i osobita društvena osviještenost i politička oštroumnost koje proizlaze iz njegovog dugogodišnjeg bavljenja aktivizmom, posebice usmjerenog na teme rasnih stereotipa i policijske brutalnosti. Svoje djelovanje proširio je i na pokretanje podcasta The People's Party, gdje u goste dovodi promišljene i strastvene ljude iz područja kulture te velika imena iz hip hop krugova i s njima razgovara o umjetnosti, politici i društvenim pitanjima te problemima današnjice.

S gotovo milijun Facebook followera i višemilijunskih pregleda pjesama na YouTube platformi, Talibova diskografija obuhvaća osam studijskih albuma.

 

Posebno se ističu "Train of Thought" (2000.) koji je napravio u suradnji s hvaljenim producentom Hi-Tekom kao duo Reflection Eternal, "Quality" (2002.) na kojem se nalazi megahit "Get By" s Kanye Westom i "The Beautiful Struggle" (2004.) gdje su svoje prste imali producenti Neptunes, Just Blaze i Kanye, a koji je iznjedrio i suradnju s Mary J. Blige.

U partnerstvu s Warner Brosom, album "Eardrum" (2007.) izlazi mu na vlastitoj etiketi Blacksmith i postiže izuzetan uspjeh hvatajući drugo mjesto na Billboardovoj ljestvici 200 albuma. Samo u prvom tjednu prodano je oko 60 000 kopija ovog izdanja čineći ga tako njegovim najprodavanijim albumom koji je ponovno donio fascinantne suradnje s renomiranom producentima poput Madliba, will.i.am-a, Peteom Rockom i drugi. U 2011. pokrenuo je i vlastitu etiketu Javotti Media na kojoj podupire izdavanje nezavisne glazbe, filmova i knjiga. Posljednji objavljeni album mu je "Radio Silence" iz 2017., no nedavno je potvrdio reunion projekta Black Star s Mos Defom otkrivajući i da je njihov dugoočekivani novi album već snimljen.

 

Talibova aktualna turneja uključuje tek nekoliko europskih gradova poput Amsterdama, Stockholma, Strasbourga i Osla, tako da će najavljeni koncert u Zagrebu biti i jedini u ovom dijelu Europe. Dolazak u Vintage Industrial 9. veljače bit će ekskluzivan i zbog nastupa hip hop legende u užarenoj klupskoj atmosferi uz nikad bliži kontakt s publikom.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo