PHURPA

TANTRIČKI RITUALI TIBETA Drevna šamanska obredna glazba uživo u Močvari

 YouTube
 

Sredinom 90-ih godina u Moskvi grupa umjetnika i glazbenika, predvođena Aleksejom Teginom, provodeći vrijeme u legendarnom skvotu Fabrique of Cardinal Art započela je studiju tradicionalne ritualne glazbe, udaljavajući se od suvremene elektroakustične i industrijske glazbe s namjerom prodiranja u drevne muzičke kulture antičkog Egipta, Irana i Tibeta.

Projekt je rezultirao bendom Phurpa, nazvan prema jednom od pet vrhovnih božanstava Father Tantre -pha rgyud-u Bön tradiciji i svi su članovi nastavili svoja istraživanja u Bön i budističkim liturgijama sve do danas.

Prije nego je budizam došao do Tibeta, lokalni narodi prakticirali su šamanske obrede izvedene iz raznih kultova predaka, a tibetanski ceremonijski ansambl sačuvao je svoju autentičnost i zadržao velik broj primordijalnih elemenata sve do današnjih dana.

Ceremonijski ansambl obično sadrži nga bubnjeve, nekoliko rolmo cimbala, par gyaling oboa te teleskopske dunchen rogove i dunkar školjke. Jedan od jedinstvenih obilježja tibetanskog monaškog zbora je specifična vrsta pjevanja (mantranja), zvana "rgyud-skad", ili "tantrički glas", koja je bazirana na principu transmogrifikacije pjevača tijekom tzv. "meditacije mantrom". Prema Phurpi, to je skup magičnih praksi iz povijesne regije Bactria u središnjoj Aziji.

Nastup ove jedinstvene skupine može se pogledati uživo 11. lipnja u zagrebačkom klubu Močvara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:05