THE JON SPENCER BLUES U ZAGREBU

The Jon Spencer Blues Explosion: Potraga za božanskom česticom rock’n’rolla

“Ovako zvuči akcelerator čestica u CERN-u”, nadahnuto je komentirao moj muž na početku preksinoćnjeg koncerta The Jon Spencer Blues Explosion u Pogonu Jedinstvo.

Sljedeći nivo

I koliko god nas je posljednje zagrebačko ukazanje ovih punk blues vizionara prije dvije godine u Tvornici izmrcvarilo lošim ozvučenjem, toliko je ovaj koncert bio - božanstvena buka. Potraga za božanskom česticom - najbolji je opis te sulude gitarske buke gonjene divljačkim ritmom koji se neprestano mijenja. Jon Spencer, Judah Bauer i Russell Simins toliko su vispreni u tome što rade da doista dopiru do “iza stvari”. Oni su na “sljedećem nivou”, tamo gdje autori kao što su Jack White i Black Keys tek trebaju stići. Zvučat će pretenciozno, ali neka - bila je to preksinoć prava metafizika rock’n’rolla.

Buka u ušima

Jon Spencer su u Zagreb došli promovirati novi, odličan album Meat&Bone. Kao predgrupa su nastupili pomalo pubertetski, ali zapravo simpatičan bend iz Berlina The Mentalettes, s tri ljupke, mlade pjevačice. Neodoljivo su podsjećali na B’52’s.

“Ubit ću se strujom!”, urlao je od zadovoljstva moj muž pri kraju koncerta koji je zajedno s bisom trajao nešto više od sat vremena. Bila je to sveta misa rock’n’rolla na koju bi rado išla svake nedjelje. Pa da se s božanskom bukom u ušima cijeli tjedan smijem svim nedaćama koje me snađu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:29