ŠLAGER PJEVAČ

Tony Bennett na vrhu top lista: Novi život starog lisca s albumom 'Duets II'

Dueti s Amy Winehouse, Lady Gagom i Norom Jones kumovali su velikom Bennettovom uspjehu

Živahni 85-godišnji pjevač evergreena Tony Bennett s albumom “ Duets II” prvi je put u 60 godina dugoj karijeri punoj uspona i padova te dugogodišnjem gledanju Sinatri u leđa dospio na prvo mjesto liste najprodavanijih glazbenih izdanja u Americi i do drugog mjesta trenutno najprodavanijih albuma u svijetu.

Dugoočekivani uspjeh

Dugogodišnja popularnost i status jednog od najomiljenijih i najdugovječnijih pjevača zacijelo mu je bila od pomoći u ostvarivanju ovog dugoočekivanog uspjeha. No, ono što je presudilo, osim što je album “ Duets: An American Classic” 2006. godine dospio do broja tri iste ljestvice i pripremio teren za “Duets II”, bio je duet s mladom i nažalost pokojnom Amy Winehouse u jazz standardu “Body And Soul” , a jaki marketinški aduti su i “ The Lady Is A Tramp” u kojoj se Lady Gaga iznenađujuće izvrsno snašla, “ Don’t get Around Much Anymore” s vrlo popularnim kanadskim easy listening junošom Michaelom Bubleom, “ One For My Baby” s jednim od najpopularnijih američkih kantautora Johnom Mayerom, “ When Do The Bells Ring For Me” s Mariahom Carey te “ Speak Low” s Norom Jones.

Maestralna k.d. lang

Uspješne suradnje Tony Bennett na easy listening i vocal jazz albumu odradio je i s jednom od najsuptilnijih pjevačica današnjice k.d. lang u maestralnoj “ Blue Velvet”, Williejem Nelsonom u zaigranoj “ On The Sunny Side Of The Street” te u duetima sa Sheryl Crow i Natalie Cole, a ni nekoliko okliznuća u ne baš sretno pogođenim duetima s Arethom Franklin, Andreom Bocellijem, Joshom Grobanom i Alejandrom Sanzom nije “ubilo” šarm ovog staromodnog albuma.

Uz ponovnu naklonost publike “klasičnim” pjevačima prepoznatljiva glasa možda su i neki demografski razlozi napokon doveli Bennetta do prvog mjesta u Americi i drugog na svijetu. Prije nekoliko godina najstarijim osvajačima prvog mjesta najprodavnijih albuma u Americi postali su također vremešni, tada 68-godišnji Bob Dylan (2009. “ Together Through Life”) i tada 67-godišnji Neil Diamond (2008. “ Home Before Dark”), a u Velikoj Britaniji ratna easy listening heroina Vera Lynn koja je 2009. u 92. godini života dospjela na vrh ljestvice najtraženijih albuma s kompilacijom “ We'll Meet Again: The Very Best Of Vera Lynn”.

Dašak povijesti

Možda je recentnim tržišnim uspjesima vremešnih glazbenih zvijezda kumovala i vjernost starije publike svojim herojima i navici kupovanja albuma kakvu mladi danas ne razvijaju.

Naravno, to ne znači da top listama u pravilu ne dominiraju mlađi izvođači i noviji trendovi, ali malo daška povijesti, ako u tom dašku ima šarma, ne bi trebalo škoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:49