21. VELJAČE

U ČAST VELIKOG LOVRE VON MATAČIĆA Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem austrijskog maestra Hansa Grafa izvodi Brucknerovu 7. simfoniju u E-duru

Hans Graf
 Borgis / Borgis / Profimedia
 

Zagrebačka filharmonija i u ovoj sezoni prisjeća se velikog dirigenta i skladatelja Lovru Von Matačića, pripadnika elite europske i svjetske glazbe 20. stoljeća.

Ovoga petka, 21. veljače,u 19:30 sati, njemu u čast, Zagrebačka filharmonija izvest će Brucknerovu 7. simfoniju u E-duru.

Ovom skladatelju prva priznanja u javnosti donijela mu je upravo Sedma simfonija, jedna od najljepših Brucknerovih simfonija i najpopularnije njegovo djelo.

U ovom remek-djelu što je grandiozan uspjeh, kakvom se Bruckner nadao veliki dio svog života, doživjelo već prigodom praizvedbe 1884. u Leipzigu.

Vrijeme nastanka Brucknerove 7. simfonije, poklapa se sa smrću njegovog glazbenog uzora, Richarda Wagnera te se smatra nekom vrstom glazbene počasti preminulom skladateljskom geniju. Ovo je ujedno najpopularnije i uhu najpristupačnije Brucknerovo djelo koje obiluje zanimljivim skladateljskim idejama i raskošnim temama do kojih je Bruckner navodno došao - u snu.

Orekstrom će tom prigodom ravnati istaknuti austrijski maestro Hans Graf. Dirigent poznat po širokom repertoaru i kreativno osmišljenim programima te jedan od najcjenjenijih glazbenika današnjice.

Bruckner, Zagrebačka filharmonija i maestro Graf spoj su koji obećava izuzetnu interpretaciju slavne simfonije u svoj njenoj veličanstvenosti.

Na koncertu će se dodijeliti već tradicionalna nagrada „Lovro pl. Matačić“ Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:46