KONCERT PIJANISTIČKE ZVIJEZDE

U Lisinskom subotom gostuje Sir András Schiff  i Orkestar doba prosvjetiteljstva

 Yutaka Suzuki
Posebno za ovu priliku u dvoranu će se dostaviti klavir iz 1856. godine

Sir András Schiff i Orkestar doba prosvjetiteljstva u subotu će u sklopu ciklusa Lisinski subotom gostovati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Schiff je umjetnik iza kojeg je dugogodišnja karijera, a Orkestar s kojim dolazi zanimljiv je jer su ga osnovali britanski umjetnici specijalizirani za muziciranje na autentičnim glazbalima.

Posebno za ovu priliku u dvoranu će se dostaviti klavir iz 1856. godine. Riječ je o skupom instrumentu iz radionice Juliusa Blüthnera koji je dio “velike četvorke” majstora izrade toga instrumenta. Specifičnost zvuka publika će posve jasno moći čuti u Brahmsovu Prvom koncertu za glasovir i orkestar u d-molu, a osim toga, bit će izvedena i djela Roberta Schumanna: Konzertstück za četiri roga i orkestar, op. 86 i Četvrta simfonija u d-molu, op. 120. Nije neobično da Schiff izvodi Bacha, jer s tim autorom ima posebnu vezu. Dapače, poznavatelji njegova stila kažu kako bi bilo čudno da ga na nekom koncertu ne svira.

Bachova glazba

- Teško je Bachovu vrijednost izreći riječima. Njegova je glazba meni veoma važna, ona je zapravo najvažnija u mom životu. Cijela glazbena literatura slijedi Bacha - sva glazba koja me intrigira i zanima, kao i sve što cijenim u glazbi, dolazi od Bacha. Zapravo, ako skladatelj nema nikakve veze s Bachom, onda me i ne zanima. Ta me glazba usrećuje, čini me živim, ali ima tu više toga. Sadržaj njegove glazbe je ono što mene intrigira i zato ga sviram svakoga dana - rekao je Schiff u jednom intervjuu, a novinarima je drugi put objasnio kako svaki glazbenik ima svoj način na koji poima zvuk.

- Glazbu doživljavam i stvaram preko metafora i slika, ali ne volim to otkrivati publici. To je intiman doživljaj i jedna od velikih ljepota glazbe koju kao umjetnost svatko može doživjeti na svoj način - izjavio je Schiff, koji je diljem svijeta poznat po živopisnim interpretacijama velikih skladatelja.

Izvedbe stare glazbe

On je titulu viteza dobio za zasluge u glazbi, a uz to je i počasni član Beethovenova doma u Bonnu, dobitnik Zlatne Mozartove medalje i brojnih drugih međunarodnih nagrada i priznanja… Iz Lisinskog kažu kako je on danas jedan od prvih pijanista i dirigenata u svijetu, a od 2013. godine intenzivno surađuje s ansamblom specijaliziranim za muziciranje na autentičnim glazbalima - s Orkestrom doba prosvjetiteljstva. Od 1986. godine taj ansambl izvodi staru glazbu, a onda i stvaralaštvo 19. stoljeća te s početka 20. stoljeća.

Iz Lisinskog su objavili kako su ulaznice u prodaji, te se po cijeni od 170, 210 i 250 kuna mogu se kupiti preko interneta te na blagajni dvorane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:42