KAREL GOTT

UMRO JE 'SINATRA S ISTOKA' U Češkoj je bio neizmjerno popularan, stekao je i međunarodnu slavu, njegove ploče prodane su u desetke milijuna primjeraka

Karel Gott
 Petr Josek/File Photo / REUTERS
 

Karel Gott, jedan od najpoznatijih čeških pop pjevača koji se proslavio u komunizmu i ostao popularan nakon Baršunaste revolucije, preminuo je u 80. godini, objavljeno je u srijedu.

Lokalni mediji su ga tijekom turneje Njemačkom 1967. zvali "Sinatrom istoka". Proglašen je najpopularnijim češkim pjevačem 42 puta, a njegove ploče s autorskim pjesmama i obradama zapadnih pop hitova prodane su u desetke milijuna primjeraka.

Gottova supruga Ivana objavila je njegovu smrt u srijedu, na službenoj internetskoj stranici. U rujnu je objavio da se bori protiv leukemije. Češke javne ličnosti u srijedu odaju počast glazbenik dok premijer Andrej Babiš predlaže državni pogreb.

Gott je međunarodnu slavu stekao 1968. svojom pjesmom "Lady Carneval" koja je osvojila zlatnu medalju na glazbenom natjecanju u Brazilu.

Tijekom 60-godišnje karijere je imao obožavatelje diljem svijeta, no najpopularniji je ostao u Njemačkoj i bivšim komunističkim državama istoka Europe.

Suprotno drugim češkim glazbenicima, Gott je nastupao i kod kuće i u inozemstvu nakon sovjetske invazije 1968. godine.

Njegovu popularnost nije ugrozilo ni to što je pjevao protiv Povelje 77., peticije koju je skupina intelektualaca potpisala protiv tadašnjeg komunističkog režima, motivirana uhićenjem rock sastava Plastic People of the Universe zbog remećenja javnog reda i mira.

Potpisnici peticije bili su neki od vodećih ličnosti Baršunaste revolucije, među njima i budući predsjednik, pisac Vaclav Havel.

Gott je rođen 14. srpnja 1939. u Pilsenu, a prije no što je počeo pjevati po praškim kafićima krajem 50-ih godina završio je za električara. Kasnije je primljen u Praški konzervatorij gdje je studirao operu. Karijera mu kreće uzlaznom putanjom kad je 1963. primljen u avangardno kazalište Semafor.

Gott je tijekom komunizma pjevao i na zapadu. U Las Vegasu je 1967. proveo šest mjeseci, a u SAD se vraćao još nekoliko puta, uključujući koncerte u Carnegie Hallu 2000. i 2005. godine. U kasnijoj dobi se bavio i slikanjem i imao izložbe u nizu europskih prijestolnica.

Proteklih godina njegovu karijeru je usporila bolest, no on je obećao da će usprkos tome nastupati. Iza sebe ostavlja dvije odrasle kćeri iz prošlih veza, te dvoje djece iz braka sa sadašnjom suprugom, rođene 2006. i 2008. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:00