SCOTT WALKER

UMRO JEDAN OD NAJUTJECAJNIJIH GLAZBENIKA U POVIJESTI ROCKA Nije bio u prvom planu, ali bez njega bi David Bowie i Robert Plant drugačije zvučali

S lijeva: John Maus, Scott Walker i Gary Leeds
 Profimedia, Alamy
 

Glazbenik Scott Walker, jedan od članova sastava Walker Brothers preminuo je u 77. godini, izvijestila je britanska izdavačka kuća 4AD.

Walker, rodom iz Ohija u Sjedinjenim Državama, bio je jedna od zagonetnih i utjecajnih ličnosti u povijesti rocka, piše BBC.

Napisao je niz pop-hitova koji su ga proslavili u SAD-u i osobito u Velikoj Britaniji šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Kao autor pjesama "The Sun Ain't Gonna Shine Anymore" i "Joanna" utjecao je na brojne glazbenike, od Davida Bowieja, preko Thoma Yorkea ili Roberta Planta do Jarvisa Cockera.

BBC ga je nazvao "utjecajnom rock-ikonom", a Guardian "eksperimentalnim pop-herojem".

Navodno se nikada nije osjećao ugodno zbog slave koju mu je donijela glazba. Okušao se i u solo karijeri, koja i nije bila toliko uspješna te se sredinom sedamdesetih ponovno udružio s Walker Brothersima, a sredinom osamdesetih ponovno oživljava solo karijeru u avangardnom smjeru.

File photo dated 26/09/67 of musician Scott Walker (centre), who has died at the age of 76. Walker was one third of The Walker Brothers and later became a solo artist., Image: 422042459, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association
Scott Walker (u sredini)

Walker iza sebe ostavlja bogatu ostavštinu izvanredne glazbe. Bio je poznat kao vrhunski tekstopisac upečatljivoga glasa te jedan od najpredanijih inovatora po pitanju kreativnosti u glazbi.

Tijekom solo karijere objavio je 18 albuma, vlastitih ili albuma s glazbom nastalom za potrebe filmova. Posljednje snimke njegova rada nastale su za film "Vox Lux" s glumicom Natalie Portman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:41