KONCERT

USPJEŠAN NASTUP MAKEDONSKOGA GLAZBENIKA U TVORNICI Ćulibrk: Trajkoski je genije čija muzika spada u veliku baštinu čovječanstva

Goran Trajkoski
 Ronald Gorsic / CROPIX
Osnivač i član Mizara, Anastasije i drugih dark wave bendova iz sredine 80-ih okupio je nekoliko stotina poklonika na zagrebačkom koncertu

Koncert Gorana Trajkoskog, makedonskog glazbenika koji je bio član ili osnivač nekih od najznačajnijih dark wave bendova iz sredine 80-ih na području bivše Jugoslavije kao što su Anastasia, Mizar i Padot na Vizantija, privukao je nekoliko stotina poklonika na vrlo uspjelom koncertu održanom u utorak.

Među njima bio je i Jovan Ćulibrk, slavonski episkop fascinantne biografije. Ćulibrk je glazbi posvećen cijeli život, pa je čak bio i glazbeni kritičar početkom osamdesetih u doba studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Nedavno je, povodom izlaska prijevoda knjige Paula Morleya o Joy Divisionu “Piece by Piece”, napisao pogovor toj knjizi. Na koncertu se pojavio kao prijatelj i štovatelj Gorana Trajkoskog.

Zagreb, 140120.
Tvornica Kulture.
Koncert makedonskog glazbenika Gorana Trajkoskog.
Na fotografiji: Jovan Culibrk.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX
Episkop Jovan Ćulibrk

“Goran je genije čija muzika spada u veliku baštinu čovječanstva”, rekao nam je te dodao kako je se nisu dugo vidjeli iako su bliski prijatelji pa je zato došao na koncert. Time je postao vjerojatno prvi episkop koji se pojavio u Tvornici. “Goran je obrazac onoga što je meni važno, a to je, između ostalog, križanje vizantijskog duha i kulturne tradicije sa suvremenom muzikom”, kaže Ćulibrk.

Trajkoskog je svijet upoznao kada je glazba Anastasije uvrštena na soundtrack makedonskog filma “Prije kiše” u režiji Milče Mančevskog koji je bio nominiran za Oscara. Fuzija gothic rocka, bizantskih i staroslavenskih crkvenih napjeva te makedonske tradicionalne glazbe, stil koji njeguje Trajkoski, bio je, naravno, prisutan i na koncertu u Tvornici. Trenutno radi glazbu za kazališnu predstavu, a u nedavnom je intervjuu rekao i kako radi na novom albumu. No, istom je prilikom kazao i kako se on i svijet nalaze okrenuti leđima jedan od drugoga i kako će se samo izgubiti u daljini. “Zabrinjava me moja osobna nemoć, moja nesposobnost činjenja nečega više za ljude oko sebe”, rekao je tada Trajkoski dodajući: “Ja sam glas koji vapi u pustinji čovječanstva i traži atom hrabrosti kako bi pobijedio svoju malodušnost i prvi bacio kamen na besmisao današnjeg Apsurdistana”.

Koncert je pokazao da, na sreću, nije u pravu, ali i da ovo raspoloženje uspijeva savršeno artikulirati kroz glazbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:06