LISINSKI

VESELO NA TRADICIONALNOM BALU ZAGREBAČKE FILHARMONIJE Uz nezaobilaznu štrausijadu, posveta Leonardu Bernsteinu

 Zagrebačka filharmonija
Sigurno ravnanje mladog dirigenta Ivana Huta i  bariton Leon Košević kao sjajan zabavljač

Tradicionalni bal Zagrebačke filharmonije otpratio je 30. prosinca Staru godinu u prepunom Lisinskom.

Doduše, manje se plesalo a više sviralo i pjevalo, no bilo je veselo u našem malom Beču koji je eto i dalje uzor onima koji se ne odmiču od tročetvrtinskog takta k.u.k. građanske baštine. Ipak, mali odmak od štrausovske tradicije unio je Leonard Bernstein kojem su Filharmoničari pod ravnanjem odličnog mladog dirigenta Ivana Huta posvetili dio programa.

U čast 100. godišnjice rođenja američkog glazbenika izvedena je pregršt glazbe iz operete “Candide” i mjuzikla “Priča sa Zapadne strane” te valcera iz Divertimenta za orkestar kao dobar uvod u božićne pjesme i nezaobilaznu štrausijadu, uz sjajne mlade vokalne soliste Ilijanu Korać Teklić i Leona Košavića te djevojački zbor Zvjezdice.

Šarm Ilijane Korać Teklić

Bariton gromka glasa, poznatiji inozemnoj publici nastupima u uglednim opernim kućama poput londonskog Covent Gardena, pokazao se i vrsnim zabavljačem, baš kao i sopranistica prelijepa glasa i scenskoga šarma Ilijana Korać Teklić koja je briljirala u komičnoj i vrlo teškoj Bernsteinovoj ariji iz “Candide”, u nostalgičnoj priči o vili iz Leharove “Vesele udovice” i duhovitom songu “By Strauss” Georga i Ire Gershwina. Oboje iz zagrebačke klase velikog pjevača i očito vrsnog pedagoga Giorgija Suriana danas su zasigurno perjanice nove generacije.

Zvjezdice su svoj anđeoski zapjev darovale “Seoskim lastavicama iz Austrije “ Josefa i “Trič trač” polki Johanna Straussa ml., a orkestar s iznimno preciznim dirigentom Hutom podsjetio je na predstojeću obljetnicu 200. godišnjice rođenja Vatroslava Lisinskog njegovom pitkom Mazurkom za Sofiju Jelačić. Vrhunac koncerta bila je uvertira “Šišmišu”, opereti u kojoj je Johann mlađi okrivio šampanjac za sve neprilike, neizbježni dodatak bio je dunavski valcer, manje poznati bis Koračnica za bana Jelačića Johanna starijeg, kao i njegov Radetzki marš uz zdušnu asistenciju publike. Da se ne svira prigodice, uvijek uz svaku Novu godinu, mogli bismo pomisliti na militantno veselje srednjoeuropskoga obzora!

Glazbenik godine

Novogodišnji bal prigoda je u kojoj se proglašava najbolji mladi glazbenik godine. Titula i nagrada pripale su iznimno sposobnom dirigentu Vetonu Marevciju. Žiri nije mogao bolje odabrati, kao ni Filharmoničari poklonivši povjerenje Ivanu Hutu. Konačno se počinje popunjavati naša već kronična dirigentska praznina novim imenima. Sretno im bilo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:16