KONCERT U MOČVARI

VESNA PISAROVIĆ PREŠLA PUT OD ESTRADE DO JAZZ OBRADA JUGO-HITOVA Ekscentrična glazbena montaža u pratnji virtuoznog trija iz Italije

 Marko Todorov / HANZA MEDIA
 

Pjevačica Vesna Pisarović, poznata po uspješnicama "Da znaš" i "Dolje na koljena" nastupit će 8. studenog u zagrebačkom klubu Močvara gdje će u pratnji talijanskog jazz trija izvesti sklade sa svog albuma "Naša velika pjesmarica - The Great Yugoslav Songbook".

Kako je Pisarović došla od "lakih nota" i estrade do eksperimentalnih obrada svima nama znanih uspješnica Indexa, Arsena Dedića, Tereze Kesovije, Dalibora Bruna, Beti Jurković i Bisere Veletanlić? Preko glazbe Petera Brötzmanna.

Ironizirajući "The Great American Songbook", Pisarović u svojoj jugoslavenskoj daje originalan osvrt na bivšejugoslavensku glazbenu scenu od 50-ih do 70-ih godina prošlog stoljeća. Ovo nije pokušaj kapitaliziranja nostalgične čežnje, pjevačica na kreativan način dekonstruira i ponovno sastavlja klasike s naših prostora.

Njezin osobit glas i glazbeno umijeće ovdje dolaze do punog izražaja uz dijalog s nekim od pridruženih slavnih svetskih jazz imena, kao što su Greg Cohen (proslavljen po suradnji s Tom Waitsom, Bob Dylanom, John Zornom, Lou Reedom, Norah Jones, itd. ), Chris Abrahams i Tony Buck (ili dvije trećine australskog eksperimentalnog tria The Necks), ali i Francesco Bigoni i Gerhard Gschlößl, te austrijski eksperimentalni glazbenik Dieb13.

Ekscentrična glazbena montaža koja će se moći čuti i vidjeti u Močvari uključivat će srcedrapateljske balade u big-band aranžmanima, lake eurovizijske hitove, francuske šansone i talijanske šlagere u prepjevima, dovitljive twist melodije i pastoralne rock scene, swing plesnjake te neizbježne južnoamerički ritmovi Mediterana.

"Naša velika pjesmarica" objavljena je još prošle jeseni kod avangardnog berlinskog jazz izdavača "Jazzwerkstatt", a ove godine izlazi pod etiketom PDV Recordsa, a Pisarović će u Močvari nastupiti uz talijanski jazz trio, uz Giorgia Pacoriga na klavijaturama, Zena De Rossija na bubnjevima, te Romana Todesca na kontrabasu. Koncert će se realizirati u sklopu programa Začarana Močvara projekt pod umjetničkim vodstvom Nine Romić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:19