KONCERT ZA PAMĆENJE

VIDEO, FOTO: Ana Rucner deveti put probudila prvo ljetno sunce na dubrovačkom Srđu; Glazbeni repertoar iz mjuzikala oduševio brojne posjetitelje

Ana Rucner
 Filip Bašić
 

Kako zvuči violončelo Ane Rucner kad se njegov zvuk stopi s prekrasnim sopranom Sandre Bagarić, u četvrtak u 5 sati čuli su brojni posjetitelji tradicionalnog Aninog koncerta "Pozdrav ljetu" u sklopu festivala Ana u Gradu.

Najljepša prirodna pozornica, amfiteatar Excelsa nekretnina na dubrovačkom Srđu, ugostila je umjetnike, no i sve ljubitelje umjetnosti, koji su na poseban način obilježili Svjetski dan glazbe i prvi dan ljeta. Publika je osim u glazbi uživala i u prvoj ljetnoj Franck kavi.

Glazbenu podršku Ani i Sandri pružio je pijanist Darko Domitrović. Koncert je započeo emotivnom autorskom pjesmom, koju je recitirao sam autor, Vojin Perić, a posvetio ju je Ani i gradu Dubrovniku. Ana i Darko Domitrović praizveli su njegovu "Ave Mariju", koja se širila poput nježnog povjetarca istovremeno robusnim, no i zaštitnički raspoloženim Srđem.

Filip Bašić

Ovaj koncert samo je dio programa autorskog festivala Ana u Gradu. U četvrtak navečer u 20 sati održan je i Anin koncert na Sunset Beachu Dubrovnik, na mulu restorana Kantenari, s potpuno drugačijim, crossover repertoarom, a ulaz na koncert bio je besplatan.

Dolaskom na Srđ podršku projektu dali su i Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika, pročelnica za kulturu Ana Hilje i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić te Renata Arar, pomoćnica pročelnika za međugradsku i međunarodnu suradnju.

Filip Bašić
Ana Rucner

Atraktivan repertoar i ove je godine plijenio pažnju. Umjetnici su izveli poznate skladbe kao što su "Labud" Camillea Saint-Saënsa, "Love Of My Life" legende Freddieja Mercuryja, Albinonijev "Adagio", "Memory" iz mjuzikla Cats, Morriconeovu "Nellu Fantasiju", temu "Zvijezda je zasjala" iz mjuzikla Byron u adaptaciji Darka Domitrovića, a posebne emocije izazvala je izvedba skladbe Đele Jusića "Život je lijep" iz mjuzikla Dundo Maroje. Na kraju su s umjetnicima svi zajedno zapjevali poznatu Kabiljovu skladbu "Neka cijeli ovaj svijet" iz mjuzikla Jalta Jalta, a Sandra Bagarić svojom je izvedbom "O sole mio" uputila poseban pozdrav prvom ljetnom suncu koje je stidljivo izvirivalo iza Srđa.

Filip Bašić
Sandra Bagarić

- Doista je puno nastupa iza mene, ali ovaj na Srđu neopisivo je iskustvo. Prirodne ljepote Srđa i klasične glazbene izvedbe stapaju se u savršenom skladu i osim što pružaju i meni, no vjerujem i posjetiteljima, poseban doživljaj, istovremeno su mi i vječni izvor inspiracije. Zahvalna sam svim posjetiteljima što su vjerni ovom koncertu kao i svim gostima koji su mi se pridružili u ovom slavlju glazbe i umjetnosti - izjavila je Ana Rucner.

Filip Bašić

Festivalski program nastavlja se nakon 21. lipnja još dvjema predstavama, u izvedbi kazališta slijepih i slabovidnih Novi život u Kneževu dvoru s početkom u 20 sati. U subotu je na repertoaru predstava "Jučer sam se sjetio plave", koja na pristupačan način progovara o životu slijepih glumaca i njihovom doživljaju svijeta, a u nedjelju u 20 sati održava se predstava "Čovječja ribica" namijenjena djeci, no zavoljet će je i odrasli zbog važne poruke predstave i približavanja djeci atraktivnim kostimima i scenografijom.

Redateljica predstava je Petra Radin, a glumci Vojin Perić, ujedno i ravnatelj kazališta, Dijana Biondić, Suzana Bliznac te Milenko Zeko. Sav prihod s predstava darovat će se Udruzi slijepih i slabovidnih Dubrovačko-neretvanske županije. Karte se mogu nabaviti u kinu Sloboda, na www.ticketshop.hr i pola sata prije predstava u Kneževu dvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 17:51