SPEKTAKL U DOMU SPORTOVA

VIDEO: HOLD TIGHT ZAGREB - SVE JE SPREMNO ZA THE CHEMICAL BROTHERSE! Još dva dana do koncerta kojemu se publika jednostavno prepusti i izgubi u njemu

The Chemical Brothers
 Alex Nighingale
 

Manchesterski duo The Chemical Brothers konačno stiže u Zagreb! Nestrpljenje publike je na vrhuncu, jer svega je nekoliko dana ostalo do njihovog velikog koncerta u zagrebačkom Domu sportova.

Više od 20 godina The Chemical Brothers iznova definiraju elektroničku glazbu kao i doživljaj iste. Njihovi nastupi uživo evoluirali su od skromnih londonskih klubova do najvećih svjetskih pozornica, a osnovna ideja ostala je ista - njihov koncert kreira transcendentalni prostor kojemu se publika jednostavno prepusti i izgubi u njemu.

Tako se 12. listopada u Domu sportova priprema istinski spektakl. Šleperi kamiona, koje produkcija dovodi, garantiraju spektakularan doživljaj koji će se pamtiti. Konfete, laseri, roboti, s naglaskom na 3D vizuale koji uvode prisutne u svijet The Chemical Brothers mašte - sve to donijet će jedan od najboljih partyja koje je Zagreb imao prilike ugostiti.

Osvježeni zvukom, no s notom nostalgije koju neminovno nose uz sebe, The Chemical Brothers su tip izvođača kojemu publika ostaje vjerna od prvoga slušanja.

U svojoj tridesetogodišnjoj karijeri izdali su 24 albuma od kojih je devet s novim studijskim snimcima. Aktualni "No Geography" objavljen je ove godine i svježina njegova zvuka najbolji je dokaz koliko su Tom Rowland i Ed Simons pravi gosti u pravo vrijeme za koncertni događaj jeseni.

Callo Albanese
The Chemical Brothers

Dosadašnji albumi grupe The Chemical Brothers su, osim izrazito kreativnog zvuka i umjetničke slojevitosti, donijeli niz hit pjesama. Mnoge od njih ćemo u osebujnom live izdanju s pomno pripremljenim vizualima imati prilike gledati uživo u Domu sportova. S njima ćemo, naglasit će Ed Simmons, dobiti jedinstveno iskustvo koje valja doživjeti.

Zato vam donosimo listu pet odabranih pjesama koje će vam omogućiti da se na najbolji i najkraći način pripremite za poseban audio-vizualan doživljaj, koji će nam omogućiti višesatni bijeg od svakodnevnih briga i problema.

Prije toga, zabilježite si i satnicu za subotnji izlazak: vrata se otvaraju u 19 sati, u 19.30 počinje zagrijavanje uz DJ-a i dugogodišnjeg CB suradnika Jamesa Holroyda, a The Chemical Brothers preuzimaju pozornicu u 21.30 sati.

BLOCK ROCKIN’ BEATS

Datum izlaska: 24. ožujka 1997.

Album: "Dig Your Own Hole" (1997.)

Hipnotički ritam singla donosi najbolji uvid u širinu kreativnosti benda sredinom devedesetih. Doba uspona big beata donijelo je kombinaciju semplova izrazito različitih žanrovskih i izvođačkih odrednica. Uvodni rif na basu pripada Pink Floydima, linija basa preuzeta je od britanskog elektroničkog benda 23 Skidoo, bubnjevi su sempl američkog bubnjara Bernarda Purdieja, a američki reper Schoolly D "vlasnik" je glasa koji se čuje u pjesmi. Radi se o drugom singlu s njihova drugog albuma "Dig Your Own Hole".

HEY BOY HEY GIRL

Datum izlaska: 31. svibnja 1999.

Album: "Surrender" (1999.)

Dvadeset je godina prošlo od izlaska jednog od ključnih albuma iz karijere The Chemical Brothersa, a za najbolje razumijevanje faze "Surrender" najbolje je konzultirati besprijekoran singl zazivajućeg hedonizma. Pjesma "Hey Boy Hey Girl" jedno je od najprepoznatljivijih mjesta elektroničke scene u cjelokupnoj povijesti žanra, a njegov video uključuje različita mjesta kao što su Natural History Museum ili noćni klub Ministry of Sound u južnom Londonu. Vizual potiče svjesnost o društvenoj i životnoj situaciji svakoga od nas, a pjesma, koja je dospjela na treće mjesto liste singlova na "otoku" i uvrštena je na 50. mjesto najutjecajnijih pjesama svih vremena prema odabiru magazina NME, i danas predstavlja nezaobilazan klasik klupske zabave.

GALVANIZE

Datum izlaska: 22. studenoga 2004.

Album: "Push the Button" (2005.)

Himničnost je najvažnija odlika stvari koja će nam pokazati koliko je značajna veza između elektroničkog zvuka big beata i alternativnog pristupa hip-hopu. Upitate li obožavatelja The Chemical Brothersa, svakako će vam reći kako suradnja s Q-Tipom pripada popisu najvažnijih pjesama ikad. Snažna i neupitno slojevita, "Galvanize" donosi dokaz koliko je uživanje u popularnoj glazbi općeljudska stvar. I to stoga što se, između ostaloga, osnovnom gudačkom dionicom naslanja na sempl chaabi pjesme, koju je napisao marokanski umjetnik Najat Aatabou.

GO

Datum izlaska: 4. svibnja 2015.

Album: "Born In the Echoes" (2015.)

Sredina je ovog desetljeća, a The Chemical Brothers su svježi, kao i toliko puta dosad. Singl "Go" istinska je pozivnica za ples i pokazatelj na koji način se mogu povezati elektronika, rock i hip-hop. Pjesma je ostvarila srebrni status na glazbenom tržištu Velike Britanije, a donosi nekreditirano sudjelovanje Q-Tipa, člana američke alternativne hip-hop grupe A Tribe Called Quest. I još! Pjesma "Go" donosi odličan pogled na produkcijske zahvate ispunjene dizalicama, breakovima i ulazima, koji zvuk dua The Chemical Brothers čini toliko jedinstvenim.

EVE OF DESTRUCTION

Datum izlaska: 11. lipnja 2019.

Album: "No Geography" (2019.)

Da, to je to! To je taj razlog zašto nam The Chemical Brothers u Zagreb dolaze u pravo vrijeme. Jer je njihov zvuk svjež i desetljećima nakon što je snimljen te zato što jednako tako svježe zvuči u pjesmama na novom albumu "No Geography". Vizual koji prati suradnju s norveškom kantautoricom i čudom od glazbenice AURORA-om doista sa sobom donosi niz poticaja za razmišljanje o današnjem svijetu, rubu destrukcije i dobu kojemu pripadamo. Stvar "Eve of Destruction" aktualni je singl Toma Rowlandsa i Eda Simonsa koji su momci izveli na ovogodišnjem Glastonburyju i stvar čiji svijet potiče maštu i misao. Kako onu radosne zabave, tako i onu društvene osviještenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:35