'MORNAR'

VIDEO: IVANKA & MRLE ZA JUTARNJI 'Snimili smo zvuk Berlina jer želimo od vibracija europskih gradova u Rijeci napraviti potpuno novi europski prostor'

 HANZA MEDIA
 

Poznati životni i umjetnički par Ivanka Mazurkijević (Stampedo) i Damir Martinović Mrle (Let3), koji već godinama zajedno djeluju kao Mr. Lee & IvaneSky, ovoga su proljeća započeli rad na neobičnom novom projektu koji ih je odveo u Berlin, gdje su surađivali i s Berlinskom filharmonijom.

Kako je za Jutarnji pojasnio Damir Martinović Mrle, snimili su vibraciju grada Berlina na više točaka, a zatim su spojili te zvukove i dobili zajedničku, široku i veliku vibraciju. U videu su objasnili kako planiraju putovati i po drugim najvećim europskim gradovima i snimati njihove vibracije, te s glazbenicima s tog područja raditi glazbu i zatim sve te glazbenike i vibracije dovesti u Rijeku i napraviti festival.

"Htjeli bismo da se na toj vibraciji od kapljica morske soli napravi jedna određena skulptura", otkriva Mrle. Želja mu je napraviti u Rijeci jedan potpuno novi europski prostor, načinjen od vibracija europskih gradova.

Taj projekt rade u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, sa odjelima fizike i građevinarstva.

Slobodan samo bez onih koje voli

Na početku njihovog putovanja traženja frekvencije zvuka, Ivanka Mazurkijević se prisjetila svog prvog boravka u Berlinu: "To je moja prva frekvencija, i to s 18 godina, kad je Berlin bio strašno uzbudljiv, jer padom zida dozvolil su neke slobode, koje danas u Berlinu više ne postoje. Padom zida bio je tamo jedan međuprostor koji smo mi umjetnici i mladi ljudi mogli koristiti bezgranično i bez naknade. Tu vrstu slobode iskusila sam vrlo rano."

Ovaj znanstveno-umjetnički projekt nazvan je 'Sailor' ('Mornar'). "Kako mi je fascinantna Rijeka i mornari koji žive u Rijeci i njihove obitelji, i taj njihov gubitak slobode i dobitak slobode na moru i plavetnilu, to me je navelo da napišem priču o mornaru koji je u biti slobodan samo tamo negdje gdje je bez onih koje voli. Taj me paradoks jako zanimao", ispričala je Ivanka Mazurkijević u videu za Jutarnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:01