STIGLO JE JAZZ PROLJEĆE

VIDEO: JEDAN OD NAJUZBUDLJIVIJIH SASTAVA DANAŠNJE JAZZ SCENE James Carter Organ Trio u Lisinskom: 'Konvencionalne se improvizacije pretvaraju u luđački free jazz'

 YouTube
Kao uvertira nastupit će novoutemeljeni hrvatski sastav koji svoju glazbu također zasniva na orguljaškom zvuku, a čine ga jazz "institucija" Neven Frangeš, dugogodišnji gitarist 'Majki' Kruno Domačinović, bubnjar Borna Šercar i na basu pokretač projekta Mladen Pejković

ZAGREB – Saksofonist, klarinetist, flautist i skladatelj James Carter u utorak će održati koncert u Maloj dvorani "Lisinski" sa svojim Organ Triom u kojemu, uz Cartera, sviraju orguljaš Gerard Gibbs i bubnjar Alex White.

Riječ je o jednom od najuzbudljivijih sastava na današnjoj jazz sceni čiji pristup odlikuju srčanost, lakoća snalaženja u različitim pristupima te logično i smisleno razvijanje ideja u improvizacijama, ističu u Hrvatskom društvu skladatelja, koji treći put organiziraju Carterov koncert u sklopu manifestacije Jazz.hr.

Za izvedbe Carterova Trija navode da se zasnivaju na velikoj slobodi, komunikaciji i međusobnom poticanju, često ponesu slušatelje da polete uvis s glazbenicima. "Konvencionalne se improvizacije pretvaraju u luđački free jazz koji u nezaustavljivom naletu donosi neočekivane obrate i pokreće publiku", navode organizatori.

Kao uvertira James Carter Organ Triju nastupit će novoutemeljeni hrvatski sastav koji svoju glazbu također zasniva na orguljaškom zvuku, a na Jazz.hr-u će imati svoju premijeru. “DOG (Drums, Organ and Guitars ) Project” je domaći glazbeni eksperiment koji kombinira glazbenike različitih stilova i karijera. Rezultat je uzbudljivi jazz rock na tragu sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a nastup u Lisinskom bit će prvo predstavljanje DOG Projecta publici.

Postavu čine: jazz "institucija" Neven Frangeš uz orgulje (nebrojene suradnje sa svjetskim i domaćim velikanima jazza, skladatelj filmske i kazališne glazbe, pokretač kulturnih projekata i festivala, višegodišnji glazbeni ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara te profesor na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu), gitarist Kruno Domačinović (više rock sastava pri čemu se posebno izdvaja dugogodišnji rad s grupom Majke), bubnjar Borna Šercar (niz domaćih orkestara jazz i klasične glazbe, sastavi manjeg formata, vlastiti projekti, suradnje) te pokretač projekta Mladen Pejković na električnoj bas gitari (kao "uljez" iz svijeta businessa).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:03