SUN RA: SINGLES

VIDEO: Jedno od najluđih glazbenih izdanja 2016. godine dolazi iz, neki će reći, udaljene galaksije

 Pandelis Karayorgis / Wikipedia
Važnom sastojnicom svoje glazbe smatrao je spoj starog Egipta i SF-a

Jedno od najluđih glazbenih izdanja 2016. godine dolazi iz davne ere jazza, a neki će reći i udaljene galaksije jer je tvorac tog izdanja Sun Ra, premda rođen 22. svibnja 1914. godine u Birminghamu, u Alabami, pod imenom Herman Poole Blount, tvrdio da nije sa Zemlje nego sa Saturna. Ako ćemo pravo, nije bio u krivu jer malo što je s njegovih albuma ukazivalo da je Zemljanin.

Najodvaljeniji radovi Davisa, Colemana, Sandersa, Coltranea, Cherryja, Monka i The Art Ensemble Of Chicago, ujedno grada u kojem je napravio prve glazbene korake, prema njegovim se djelima čine prilično umjerenim. Uostalom, spoj starog Egipta i SF-a smatrao je važnom sastojnicom svoje glazbe, posebice na najluđim albumima poput “The Heliocentric Worlds of Sun Ra, Vol. 1” (1965), “Space Is the Place” (1973) i “Nuclear War” (1982) s čijim je maxi-singlom za Y Records ušao i među punk i post-punk publiku pa tako i u moj život.

“Nuclear War” nalazi se i kao singl na box-setu “Singles” koji na jednom mjestu, mimo desetina studijskih i live albuma te stotina kućnih snimaka, okuplja njegove singlove objavljene između 1952. i 1991. godine.

Sun Ra je poznatiji po amblematskim “afrofuturis­tičkim” albumima, no “Singles” u rasponu od doo-wopa i shouting bluesa preko fusiona do space jazza nudi pregršt genijalnih minijatura i briljantnih singlova kao forme koju uglavnom, za razliku od LP albuma, ne vežemo uz jazz glazbu. Uz to, ovaj box-set je najbolji mogući ulazak u čudesan svijet Sun Ra glazbe iz kojeg inspiraciju crpi i veliki i važni karizmatik današnjeg jazza Kamasi Washington.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:31