PRVI PUT U HRVATSKOJ

VIDEO: KONCERT ÓLAFURA ARNALDSA NE SMIJETE PROPUSTITI Islandski atmosferični pop i ambijentalna elektronika napokon stižu u Zagreb

Ólafur Arnalds
 Benjamin Hardman
 

Cijenjeni islandski producent i multiinstrumentalist Ólafur Arnalds ove jeseni premijerno dolazi u Hrvatsku - 21. studenog nastupit će u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Vlasnik nekih od najboljih glazbenih djela atmosferičnog popa i ambijentalne elektronike stiže u pratnji punog benda i na krilima izuzetnog posljednjeg studijskog albuma "re:member" objavljenog prošle godine.

Kad je počeo stvarati glazbu, Ólafur je pisao pjesme za imaginarne filmove iz njegove glave, ne misleći da bi itko drugi htio čuti glazbu koja je produkt njegove introspekcije. Sad je jedan od najpoznatijih svjetskih skladatelja, a ugled je stekao spajanjem neo klasične glazbe s elementima post rocka, popa i elektronike.

Umjetnik, skladatelj i producent koji spaja emocije i tehnologiju nakon gotovo dvogodišnjih solo turneja po Europi, SAD-u i Australiji sad s bendom donosi novi show koji hvale i publika i kritika. Zagreb će moći vidjeti jedinstveni nastup koji uz Arnaldsa čine i gudački kvartet, perkusionist, dok se sam Ólafur poigrava pianom i sintisajzerima. Središnji dio live nastupa su i dva samostalna generativna piana koja su pokretana posebno razvijenim programom, a genijalnu tehnologiju razvijao je Ólafur sa svojim timom. Prateći Ólafurove tonove, oni svaki put sviraju pomalo drugačije, čime je svaki nastup jedinstveno iskustvo.

Olafur Arnalds ima širok katalog, od skladanja soundtracka za BBC-jevu seriju “Broadchurch” koja ga je još više približila publici i donijela mu nagradu BAFTA, The Chopin Project s kojim istražuje klasičnu glazbu ili Island Songs zbog kojega je putovao na sedam lokacija po Islandu kako bi surađivao s raznim glazbenicima. Osnovao je eksperimentalni techno duo Kiasmos, surađivao s Nilsom Frahmom na nizu izdanja, a suradnje na filmovima i serijama značajno su lansirale njegovu karijeru.

Glazbeni put započeo je kao bubnjar za mnoge islandske metal bendove, a nakon što je za jedan napisao solo dionice na klaviru, otpočeo je solo karijeru u potpuno novom žanru te 2007. izbacio album “Eulogy For Revolution”. Godine 2010. uslijedio je “...And They Have Escaped the Weight of Darkness”, a 2012. “Stare”, prvi kolaborativni album s Nilsom Frahmom i EP “Thrown” s projektom Kiasmos, zatim niz solo EP-jeva, kao i album “For Now I Am Winter” gdje je prvi put upotrijebio vokal.

Službeni četvrti solo album “re:member” predstavlja najznačajniju i najljepšu manifestaciju Arnaldsove glazbene vizije do sad, a slušatelje vodi kroz razne osjećaje i raspoloženja. Može se zamijetiti svaki djelić njegova rada i utjecaji glazbenih žanrova, kompozicije, soundtrackovi, zvukovi iz prirode, a album je živ i stalno se kreće, jer svaki put čujete nešto novo i dogode se neočekivane stvari. Genijalno izdanje predstavilo je i jedinstveni, za njega rađeni, software Stratus koji šalje upute za dva piana, a ritam i tempo odredio je sam Arnalds kroz svoje sviranje. Album odašilje ideju kako je njegova glazba kontinuum i želju da istražuje nove teritorije.

Album “re:member” još je jedno potpisno djelo koje pokazuje melodije i teksture gdje kompozicija i produkcija idu jedno s drugim, a glazba izaziva snažne emocionalne reakcije. Jedinstvena prilika čuti ovog genijalca s bendom je u zagrebačkoj Tvornici u četvrtak 21. studenog.

Ulaznice u prodaju kreću u petak 26. srpnja po cijeni od 150 kuna, a na sam dan koncerta, ako ih ostane, bit će 180 kuna. Službena prodajna mjesta su Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Berislavićeva 13), Aquarius CD Shop (Varšavska 13), sva prodajna mjesta Eventima i online www.eventim.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:43