NIKAD PREŽALJEN

VIDEO: KURT COBAIN DANAS BI IMAO 50 GODINA Pjevač kultne Nirvane bio je ispred svoga vremena, borio se za prava manjina, a slava mu je bila teret...

 Profimedia, Zuma Press - Entertaiment

'Danas bi bio tvoj 50. rođendan. Volim te i nedostaješ mi. Hvala ti što si mi darovao život. Zauvijek tvoja kći, Frances Bean Cobain.' Ovako se 24-godišnjakinja, koju je pokojni Kurt Cobain dobio s glazbenicom Courtney Love, na Instagramu prisjetila oca. Ubio se kad je Frances imala samo godinu i pol dana.

February 20th 2017. Happy Birthday.

A post shared by Frances Bean Cobain (@space_witch666) on

Legendarni frontmen kultnog grunge benda Nirvane obilježio je glazbenu scenu 90-ih, a i danas je glazbeni uzor mnogima.

Cobain je za života uvijek bio ispred svoga vremena - zalagao se za prava seksualnih manjina, često i na način koji je iritirao i izluđivao konzervativce.

Svojedobno je izjavio kako mu je žao što nije gay jer bi tako najviše 'nagazio' homofobe, protiv seksizma se borio nošenjem ženske odjeće, a uhitili su ga kad je na haubu automobila sprejem napisao 'Bog je gay'.

- Gadi mi se moja apatična generacija... Nisu ništa drugo nego hrpa beskičmenjaka koja okreće glavu nad tolikom nepravdom u svijetu - izjavio je jednom prilikom Cobain.

Njemu u spomen, obožavatelji su u ponedjeljak preplavili društvene mreže dijeleći Kurtove vlastite riječi: 'Ako bilo tko od vas mrzi homoseksualce, ljude druge boje kože ili žene, učinite nam uslugu - ne pojavljujte se na našim koncertima i ne kupujte naše ploče'.

Nirvanine stihove u svojim pjesmama među ostalima citirali su Lana Del Rey, Blink-182, Justin Timberlake i Jay Z, ali bend, zbog kojega je doslovce 'eksplodirala' grunge scena u svijetu, nikada nije htio biti ni cool ni popularan - samo su, stalno su ponavljali, radili ono što najviše vole i najbolje znaju.

- Tehnički, o glazbi ne znam ništa, ali znam prepoznati što mi zvuči dobro, a što ne - uvijek je bio iskren i skroman Kurt.

I s tračevima te medijskim šuškanjima obračunavao se na sebi svojstven način.

Kad su se američki tablodi 1992. raspisali da Cobain ni fizički ni psihički nije dobro zbog sve većih problema s Courtney, s kojom je tek dobio kćer, pjevač se na pozornici festivala Reading namjerno pojavio u invalidskim kolicima, odjeven u bolesničku kutu i s plavom perikom na glavi - na konferenciji za novinare prisutnima je, u znak protesta, pokazivao dva srednja prsta.

Samo godinu dana prije smrti, Nirvana je u New Yorku snimila kultni live album 'MTV Unplugged in New York', koji je 1996. osvojio Grammyja i dosegnuo peterostruku platinastu nakladu samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Cobain je upravo na tom snimanju pjevao okružen ljiljanima, koji se povezuju sa smrću jer simboliziraju odlazak duša na drugi svijet, piše BBC.

Glazbenik je imao samo 27 godina kad si je oduzeo život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:15