PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ

VIDEO: MELVINSI SU, NA RADOST SLUŠATELJA, UBILI U MOČVARI! U Zagrebu je sinoć svirao moćan band koji je iznjedrio Nirvanu

 Mladen Pobi/CROPIX

Osnovno pitanje koje se nameće nakon koncerta Melvinsa jest koliko danas ima smisla njihov glazbenički radikalizam, ukorijenjen u ostavštini Black Sabbatha, ali i protegnut do granica koje su ostale nepoznate Ozzyjevoj kohorti? Naime, Black Sabbath zvuče poput melodičnog pop benda spram Melvinsa koji su sve sve samo ne lagan i ugodan bend za slušanje.

Silina zvučnog udara, ubrzanje tako teške mase zvuka, nagla kočenja, sviračka koncentracija i baražna buka dva seta bubnjeva, basa i električne gitare legendarnog i neuništivog Kinga Buzza, koji je odgojio i Kurta Cobaina iako sa svojom elektro-šok frizurom izgleda poput lika iz crtića, nije ovdje da slušatelju zgadi život nego da ga nagradi uzbuđenjem kakvom rijetko imamo prigodu prisustvovati na koncertima u 21. stoljeću.

Čak i kad povremeno osjeti nedostatak melodija - King Buzzo nikad ih nije fermao ni za suhu šljivu - slušatelj ostane opčinjen energijom, perfektno ozvučenim bubnjevima, neprobojnom monolitnošću električne gitare, rudarskim kopanjem basa i snagom izvedbe Melvinsa koji za doručak mogu pojesti stotine i stotine novih bendova koji pak zvuče kao da nisu doručkovali još od djetinjstva. Danas, kad je mnogo toga u glazbi tako temeljito isprano i tako strašno isprazno, zlokobni amalgam metala i punka Melvinsa podsjeća nas na to koliko je u 80-ima i 90-ima, barem u underground rocku, glazba bila hrabrija, strasnija, moćnija i opasnija.

Gdje su danas radikalni i eksperimentima skloni novi rock bendovi poput nekoć Killdozera, Jesus Lizarda, Big Blacka, Butthole Surfersa? Nema ih, ali i danas Melvins i Swans, nepokoreni i neumoljivi, stoje na braniku one iste avangardnosti koja je iznjedrila Nirvanu čiji je Cobain pozvao Melvinse i na onu posljednju turneju njegovog benda u sklopu koje su zajedno nastupili u Ljubljani 1994. godine.

Tada se činilo, dok smo vodili intervju pored moćnih tour autobusa i kamiona, kako će i Melvins ostvariti visoke naklade, no bilo je čak i na valu grunge-rock manije naivno očekivati da mogu dosegnuti i desetinu onih cifara koje su pratile Nirvanu, Pearl Jam, Soundgarden i Alice In Chains. King Buzzo je bio sve samo ne rock zvijezda pa i njegovi projekti poput Fantomasa s Mikeom Pattonom iz Faith No More prije su radikalan otklon od pop matrice nego komercijala. Tako je ostalo i do danas, no srećom ima i u Zagrebu – Močvara je bila rasprodana – ljudi koji znaju cijeniti takvu uatorsku i sviračku autonomiju i beskompromisnost kakvu iz žica, drva i koža nemilice cijede Melvinsi prije kojih nas je oduševio bas-bubanj dvojac Big Business čiji članovi danas uz Buzza i Clovera tvore novu inkarnaciju Melvinsa, a zvuče poput Mule bez električne gitare.

TOP 10 BENDOVA NA KOJE SU MELVINS IZVRŠILI PRESUDAN UTJECAJ

1. Nirvana

2. Queens of The Stone Age

3. Foo Fighters

4. Kyuss

5. Monster Magnet

6. Mastodon

7. Tool

8. Sunn O)))

9. Fu Manchu

10. Don Caballero

FOTO: Mladen Pobi/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:56