DOLAZI NA INMUSIC FESTIVAL

VIDEO: Na trenutak zaboravite na hit 'Lost On You' - ovo su, naime, pjesme koje je hvaljena kantautorica LP napisala za druge izvođače

LP (Laura Pergolizzi)
 Promo
 

Možda vam ništa na znači ime Laura Pergolizzi, no kad vam netko spomene LP vjerojatno u glavi zasvira hitčina “Lost On You”. Ova Amerikanka talijanskih korijena tek je nekoliko godina prepoznatljivo ime na radijskim postajama, no 38-godišnjakinja sitne, androginske figure i moćnog vibrata već dugo pliva u glazbenim vodama.

Svijet je osvojila posebnim i prepoznatljivim pjevanjem koje u nekoliko trenutaka i s nekoliko zvižduka mirnu melodiju pretvara u energijom nabijenu "stvarčinu" koja ostaje zvoniti u ušima. Na svom je vokalu dugo radila, a kako bi postigla što bolju kontrolu glasa, čak je išla i na satove opere.

No malo je poznato da je LP potpisnica hitova i za druge izvođače. Time se pridružila još jednoj vladarici pop glazbe današnjice, australskoj pjevačici Siji, koja također, osim za sebe, piše i za kolege sa svjetske A liste. Ova sjajna glazbenica ove godine dolazi na Jarun, gdje će na INmusic festivalu #14 svirati uz brojna velika imena međunarodne i domaće glazbene scene.

Sljedeće pjesme nisu doživjele zvižduke, ali nose potpis LP - i ne, ona ih ne izvodi na svojim nastupima.

Na albumu “Unbreakable” iz 2007. listi autora pjesama pridružila se i LP. U to vrijeme glazbenica se tek probijala, iako je iza sebe imala već dva studijska albuma. Godinu prije potpisala je ugovor s izdavačkom kućom Universal Music Group, no nije ni slutila da će joj upravo Backstreet Boys donijeti proboj na autorskom polju. Ovu pop baladu napisala je s Billyjem Mannom, a “Love Will Keep You Up All Night” pokazat će se kao prekretnica u njezinoj karijeri.

Rihannin peti studijski album “Loud” donio je neke od najvećih hitova pjevačice s Barbadosa, među kojima su “California King Bed”, “S&M”, “Only Girl (In The World)” i “Love The Way You Lie”, no Laura Pergolizzi pamti ga kao nastavak svog autorskog proboja. Na “Cheers (Drink To That)” radio je veliki produkcijski tim, među kojima se našla i LP, ali i Avril Lavigne. Pjesmu su kritičari odlično prihvatili, a LP je nastavila nizati angažmane i suradnje.

Godina 2010. bila je vrlo plodonosna za LP - iste godine kad i Rihannin hit objavljen je i film “Burlesque” u kojemu su glavne uloge odigrale Christina Aguilera i Cher, a posljednja pjesma na službenom soundtracku - “The Beautiful People” - među brojnim autorima krije i ime Laure Pergolizzi.

Cher je očito bila zadovoljna kratkom suradnjom s LP do te mjere da ju je odlučila - produžiti. Na albumu “Closer To The Truth” iz 2013. čak dvije pjesme nose potpis LP. “Red” je svoje mjesto našla na službenoj verziji albuma, dok se “Pride” pojavila kao bonus pjesma na deluxe verziji.

Ni Rita Ora nije ostala imuna na spisateljske sposobnosti LP. Pjesma se nalazi na Ritinu debi albumu “Ora”, iz doba kad je glazbenica albanskog porijekla tek najavljivala svoj proboj na vrhove top ljestvica. Zanimljivo je da je spot za “Shine Ya Light”, čije stihove potpisuje LP, snimljen u rodnom gradu Rite Ore - kosovskoj Prištini.

Treći studijski album pjevačice koja se proslavila pobjedom u trećoj sezoni britanskog "X Factora" donosi i “Fingerprint” - pjesmu na kojoj je svoj otisak prsta ili, točnije, spisateljskog pera, ostavila i LP. Iako je album podijelio kritičare, LP si je lagano upisala još jedan autorski win. Trenutačno se može ponositi brojkom od 26 pjesama za druge izvođače. No one najjače i najprepoznatljivije ostavila je sebi. I neka je!

LP dolazi na INmusic festival #14 u sklopu impresivnog lineupa koji uključuje imena kao što su The Cure, Foals, Suede, Garbage, The Hives, Johnny Marr, Thievery Corporation, Kurt Vile & The Violators, Frank Turner & The Sleeping Souls, Sofi Tukker, Santigold, Peter Bjorn and John, Skindred, Zeal & Ardor, Fontaines D.C., Black Honey, Gato Preto, Siddhartu, The Ills, Run Sofa, Kandžiju i Gole Žene, Mangroove, Edi East Trance Blues te još mnoge druge zvijezde i iznenađenja.

Podsjetimo, INmusic festival ove godine dobio je najveće priznanje od svog osnivanja kad ga je institucija glazbenog novinarstva, New Musical Express, proglasila najboljim festivalom u Europi u 2019. godini.

INmusic festival #14 održat će se na već dobro poznatoj lokaciji jarunskih otoka u Zagrebu od 24. do 26. lipnja 2019. godine uz podršku OTP banke Hrvatska, koja i u 2019. omogućuje beskontaktno plaćanje na festivalu. INmusic festival i za svoje četrnaesto izdanje ispunjava želju publike te su u prodaju puštene jednodnevne ulaznice za festival, a ograničeni kontingent jednodnevnih ulaznica u prodaji je putem službenog festivalskog webshopa. Jednodnevne ulaznice po cijeni od 449 kuna (+ troškovi transakcije) za prvi i drugi dan festivala te za treći dan 499 kuna (+ troškovi transakcije) mogu se kupiti isključivo putem službenog INmusicova webshopa.

U prodaji su i trodnevne ulaznice za 14. INmusic festival koje se mogu nabaviti putem službenog INmusic webshopa po cijeni od 549 kuna (+ troškovi transakcije), dok trodnevne festivalske ulaznice još uvijek možete nabaviti u ograničenom broju u više od 140 poslovnica OTP banke Hrvatska i u Dirty Old Shopu (Tratinska 18, Zagreb) po cijeni od 499 kuna. Kamperske ulaznice za INmusic #14 dostupne su isključivo putem festivalskog webshopa po cijeni od 250 kuna (+ troškovi transakcije) do isteka zaliha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:21